mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Élet menete 2013: többen vagyunk, mint valaha – közösen kell fellépnünk a rasszizmus ellen

2013-04-21 20:17:40
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MTI / MAZSIHISZ


Verő Tamás, a Frankel Leó úti zsinagóga rabbija fújta meg a sófárt, melynek hangjára indult el a menet vasárnap a fővárosban a Margit híd pesti hídfőjétől a Képviselői Irodaháztól a Carl Lutz rakparton a Dráva utcáig, a megemlékezés színhelyéig vezetett. A rendezvény díszvendége a tökéletes magyarsággal beszélő Agnes Hirschi, a svájci életmentő diplomata, Carl Lutz lánya volt.


__letmenete_2013.jpg

A Margit híd pesti hídfőjénél a menet indulásakor néhány szélsőséges ember kifeszített egy trágár provakatív üzenetű molinót – melyre a tömeg "Nácik haza!" felkiáltással és füttyel jelezte nemtetszését, kisebb dulakodás is kialakult, majd a rendőrök eltávolíttatták a feliratot. Mindeközben a színpadon a Klezmerész zenekar játszott.

Az Élet Menete Alapítvány tizenegyedik alkalommal tartott rendezvényének kezdetén Bandi László, az alapítvány kuratóriumának tagja úgy fogalmazott – célunk, hogy megtanítsuk a holokauszt leckéit és megmutassuk a jövő generációinak, mi az oka annak, hogy minden évben közösen megfogadjuk, hogy "Soha többé'!" Kiemelte – mivel az antirasszizmus újra rendkívül aktuális és sürgetően fontos Magyarországon, az Élet menetének kardinális súlya van 2013-ban is".

A menetben magyar, izraeli, EU-s és - Carl Lutz svájci embermentőre emlékezve – svájci zászlókat lengettek, valamint az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetem molinóját is vitték.

Az erősödő antiszemitizmus, rasszizmus és kirekesztés elleni fellépésre szólítottak fel "minden demokratikusan gondolkodó embert" az Élet menete rendezvényén felszólaló hazai és külföldi szónokok.

__letmnete_2013_2.jpg
Fotók: Kovács Tamás / MTIAgnes Hirschi, aki kisgyerekként Budapesten tapasztalta meg a holokauszt borzalmait, a meghatottságtól nehezen tudott megszólalni – majd beszédében édesapjáról úgy fogalmazott: mindenkinek segített, aki rászorult, és gyűlölte az igazságtalanságot. Ez a mai megemlékezés bizonyítja – hangsúlyozta –, hogy tanultunk a múltból. Nem akarunk háborút és elítéljük a rasszizmust. Ellenállunk!

Dr. Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija – köszöntve a tömeget – azt mondta: nem lehet engedni, hogy a rasszizmusnak teret engedjenek, ez ellen a civil társadalomnak fel kell lépnie.

Külföldi diplomaták és állami vezetők a színpadon felszólalva, az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozták, arra figyelmeztetve, hogy a vészkorszak borzalmai soha többé nem fordulhatnak elő. Videofelvételen Erdő Péter bíboros és Schweitzer József, nyugalmazott országos főrabbi is megjelent. „Többen vagyunk, mint valaha” – fogalmazott Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány vezetője. Ami – tette hozzá – egyben bajt is jelez: mert egyre többen érzik, hogy közösen kell fellépni a rasszizmus ellen.

A rendezvényen Geszti Péter és Oláh Gergő mellett Gerendás Péter is fellépett. A rendezvény végén hatszáz fehér léggömböt engedtek magasba a hatszázezer magyar áldozat emlékére.

A tömegben mások mellett megjelent Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert, Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetője, Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője, Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Cserháti Ferenc, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott tagja, továbbá Ilan Mor, Izrael és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok nagykövete, Dr. Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, Zolta Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója és  magyar zsidó közéleti személyiségek.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008