mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

A magyar miniszterelnök beszédet mond a Zsidó Világkongresszus budapesti ülésének megnyitóján

2013-04-23 17:47:19
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ
 

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) 2013. május 5-7 között Budapesten tartja 14. plenáris ülését. A kongresszuson megvitatják a zsidóságot globálisan érintő témákat, a neonáci pártok előretörésének egyre aggasztóbb ügyét és a közel-keleti helyzetet.Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress - WJC) megnyitóján jövő vasárnap Budapesten. A háromnapos kongresszuson, amelyen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt, felszólal Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke és Guido Westerwelle német külügyminiszter is.

A Zsidó Világkongresszus tagszervezeteinek 500 küldöttjét, megfigyelőket és száz ország szervezeteit várják a magyar fővárosban rendezett ülésre. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor visszaigazolta, hogy a május 5-én rendezendő megnyitó vacsorán beszédet tart.

A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder elmondta: „A plenáris ülés jó lehetőség lesz arra, hogy a világ zsidósága közösen hallassa a hangját és ügyeket vitasson meg. Találkozzunk Budapesten, amelynek nagyszerű zsidó történelme és élő közössége van.”

Az eseményt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével, a magyarországi zsidóság hivatalos képviseleti szervével közösen rendezik. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke elmondta: „Az, hogy a Zsidó Világkongresszus a plenáris ülését Budapesten tartja, egyben azt szimbolizálja, hogy szolidaritást vállalnak a magyarországi zsidó közösséggel, amelynek az utóbbi években egyre erősödő antiszemitizmussal kellett szembenéznie. Szeretettel várjuk a Zsidó Világkongresszus küldöttjeit Magyarországon, Közép-Európa legnagyobb zsidó közösségének otthonában.”

A Zsidó Világkongresszus (ZSVK) a világ 100 országának zsidó közösségeit képviseli kormányok, parlamentek és nemzetközi szervezetek felé. A Plenáris Ülés a Zsidó Világkongresszus legfőbb döntéshozó szerve, amely négyévente ülésezik és megválasztja a Zsidó Világkongresszus vezetőségét. Minden taghitközség adott ország zsidó lakosságszámának megfelelő képviselőt küld az ülésre.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008