mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Bill Clinton: a washingtoni holokauszt-emlékmúzeum a lelkiismeretünk lesz

2013-04-30 11:45:40
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A vészkorszak túlélői és a II. világháború veteránjai közül mintegy ezren vettek részt hétfőn Washingtonban Bill Clinton volt amerikai elnök és Elie Wiesel Nobel-békedíjas író társaságában azon az ünnepségen, amelyet az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma megnyitásának 20. évfordulója alkalmából rendeztek.Bill Clinton hangsúlyozta, hogy az amerikai fővárosban számos emlékmű és nevezetesség kínál valami különlegességet a látogatóknak, de, mint mondta, a "holokauszt-emlékmúzeum a lelkiismeretünk lesz".

Rámutatott, hogy a múzeum megnyitása óta a világon számos tudományos felfedezés született, amelyek egyike, az emberi genom feltérképezése kapcsán rávilágított: genetikai szempontból minden ember 99,5 százalékban egyforma.

"Minden, nem az életkorhoz kapcsolódó különbözőségünket a genetikai struktúránk egy százalékának a fele tartalmazza, de valamennyien túl sok időt pazarolunk arra a fél százalékra" – mondta Clinton.

"Ezáltal sebezhetővé válunk azon lázzal, betegséggel szemben, amelyet a nácik adtak át a németeknek. Ez a betegség ma nagyon él szerte a világon" – hangsúlyozta az exelnök.

Sara Bloomfield, a múzeum igazgatója kijelentette, hogy az eredetileg a 25. évfordulóra tervezett jubileumi megemlékezést öt évvel előre hozták, mert félő, hogy a közvetlenül érintett nemzedékből addigra sokan eltávoznak már.

A múzeum szombat este az általa adható legrangosabb kitűntetésben részesítette a koncentrációs táborokat felszabadító veteránokat. Az elismerést a katonák és Dwight D. Eisenhower tábornok nevében a későbbi amerikai elnök unokája, Susan Eisenhower vette át. Az intézmény egyúttal gyűjtést indított a holokauszt emlékezetének életben tartása és az antiszemitizmus elleni harc érdekében. A kampány célja, hogy 2018-ig 540 millió dollár folyjék be erre a célra, amelyből 258,7 millióra máris megtörténtek a felajánlások.

A héten a múzeumban Többen szomszédok voltak: kollaborálás és cinkosság a holokauszt idején címmel hosszú távú, speciális kiállítás nyílik. Susan Bachrach, a tárlat kurátora szerint a múzeum látogatóinak többsége azt hiszi, hogy a holokauszt végrehajtásában csak Hitler és a fanatikus náci vezetés vett részt. Ezért a kiállítás célja, hogy bemutassa azokat, akik a zsidók millióinak üldözésében és meggyilkolásában kapzsiságból, karriervágyból, a környezet nyomására vagy valamilyen más, hasonló okból vettek részt.

Bachrach szerint a szervezők külön hangsúlyt helyeztek a "gyűlöleten és az antiszemitizmuson túli" hatások tanulmányozására. A múzeum külön gyűjteményt mutat be azokból a képekből, amelyek a zsidók elhurcolását szemlélőkről készültek.

A szövetségi forrásokból fenntartott múzeum erőfeszítéseinek egy részét a jövőbeni népirtások megakadályozására irányítja, a 20. évforduló alkalmából Soha többé: számít amit teszel címmel. Az intézménynek egy múlt hónapban közzétett tanulmánya arra hívta fel a figyelmet, hogy minél tovább zajlik a konfliktus Szíriában, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a szektás erőszak népirtásba torkollik majd.

A washingtoni holokauszt-múzeum megpróbálja összesíteni mindazokat az európai helyszíneket, ahol a vészkorszak idején zsidókat tartottak fogva. A kutatás részvevői arra számítottak, hogy 10 ezer ilyet tudnak majd összegyűjteni, ám a szám mára már meghaladta a 43 ezret.

Fennállásának első két évtizede alatt több mint 35 millióan keresték fel az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumát. (MTI)


 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008