mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Simon Peresz Jeruzsálembe hívta meg Ferenc pápát

2013-05-01 21:44:52
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Jeruzsálembe hívta meg Ferenc pápát Simon Peresz izraeli elnök a katolikus egyházfővel kedden tartott vatikáni találkozón.


peresz_ferencp__pa_vatik__n.jpg
A kép forása: Simon Persze facebook oldala
 

A pápa és az izraeli elnök félórás négyszemközti megbeszélése elején Simon Peresz arra kérte vendéglátóját, hogy "mindannyiunkért imádkozzon". A találkozó végén Peresz azt mondta Ferenc pápának, hogy Jeruzsálembe várja – mint mondta – "nem csak én, hanem Izrael egész népe". Peresz szavairól a találkozó elején és befejezésekor jelen levő olasz és izraeli újságírók számoltak be.

Az izraeli elnök egy bibliát adott ajándékba a pápának, amelybe dedikációként A királyok első könyvének sorát írta (2,3): "hogy minden sikerüljön, amit csak teszel, amibe csak belefogsz".

A Szentszék közleménye szerint a találkozó témája a "nem kevés konfliktus" sújtotta Közel-Kelet politikai és társadalmi helyzete volt. Szó volt az izraeli-palesztin tárgyalások mielőbbi újraindításáról, hogy "bátor döntésekkel és hajlandósággal mindkét fél részéről a két nép legitim törekvéseit tiszteletben tartó megállapodás" szülessen.

Ferenc pápa és Peresz beszélt Jeruzsálem város státusáról, és aggodalmukat fejezték ki a szíriai konfliktus miatt. Olyan politikai megoldást sürgettek az arab országban, amely "a megbékélést és a párbeszédet részesíti előnyben". 

Peresz búcsúzáskor elmondta a pápának, hogy május elsején Assisiben díszpolgárrá avatják, és Szent Ferenc városában imádkozni fog az egyházfőért. Ez volt az első találkozó a márciusban megválasztott pápa és izraeli államfő között.

A találkozó után Federico Lombardi szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa szentföldi útjának még nincsen dátuma, de örömmel fogadta a meghívást. "Tudjuk, hogy minden pápa örömmel megy Szentföldre" – mondta Lombardi.

Az izraeli elnök Tarcisio Bertone szentszéki államtitkárral és Dominique Mamberti vatikáni külügyminiszterrel is találkozott.

Peresz Rómában Enrico Letta olasz kormányfővel is megbeszélés tartott. Ennek témája többek között a szíriai válság, a közel-keleti békefolyamat, Barack Obama márciusban tett izraeli látogatása, valamint az iráni atomprogram volt. (MTI)


 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008