mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Zsidó Világkongresszus: a Jobbik fenyegetést jelent a magyar demokráciára

2013-05-07 15:44:53
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Magyarországnak fel kell ismernie, hogy a Jobbik ideológiája és tevékenysége komoly fenyegetést jelent a magyar demokráciára, és minden demokratikus erőnek fel kell lépnie a szélsőségekkel szemben – áll abban a határozatban, amelyet a Zsidó Világkongresszus (WJC) budapesti közgyűlésén fogadtak el kedden.


wjc_lauder.jpg

A WJC határozatában az olvasható: nagy aggodalommal figyelik, hogy néhány európai országban, így Görögországban és Magyarországon megerősödtek a szélsőjobboldali, neonáci pártok, amelyek "nyíltan dicsőítik Hitler náci rezsimjét", a náci terminológiát használják a zsidókkal és más kisebbségekkel kapcsolatban, továbbá "a szélsőséges antiszemita beszédnek, a nemzeti sovinizmusnak, az antikapitalista és antiszocialista retorikának azt a mérgező elegyét teszik magukévá", amely annak idején a náci párt gondolkodását is fémjelezte.

Sürgetik a magyar hatóságokat, hogy tegyenek hathatós intézkedéseket: dolgozzanak ki megfelelő szabályozást az ország minden állampolgárának védelmére, különös tekintettel a "sebezhető kisebbségekre", így a zsidókra és a romákra, és alakítsanak ki megfelelő szabályozást a gyűlölet-bűncselekmények és a holokauszttagadás szankcionálására - írták.

A WJC a dokumentumban azt is szorgalmazta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és az ország más vezetői csatlakozzanak csaknem 40 ország 125 törvényhozójához, akik aláírták az antiszemitizmus elleni 2009-es londoni nyilatkozatot.

A szervezet a határozatban egyebek mellett kitért arra is, hogy azokban az országokban, ahol erre vannak alkotmányos lehetőségek, vegyék fontolóra a neonáci pártok és szervezetek betiltását. (MTI)


 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008