mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

A Hősök hőse – Washingtonban leleplezték Wallenberg Kongresszusi Aranyérmének tervét

2013-05-10 12:30:24
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A svéd uralkodó, XVI. Károly Gusztáv és Szilvia királyné jelenlétében leplezte le csütörtökön Washingtonban Jack Lew amerikai pénzügyminiszter a holokauszt idején magyar zsidók tömegét megmentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg Kongresszusi Aranyérmének tervét.A terv alapján elkészítendő Kongresszusi Aranyérmet, az amerikai szövetségi törvényhozás által adományozható legmagasabb elismerést, egy későbbi időpontban fogják ünnepélyesen átadni a Capitoliumban megrendezendő szertartás keretében.

A Jack Lew az általa vezetett minisztériumban megrendezett ünnepségen rámutatott, hogy az Egyesült Államok egyik legmagasabb, 1792-ben alapított polgári kitüntetését, amelyet elsőként George Washington vehetett át, eddig mindössze 31 külföldi állampolgár kapta meg. A pénzügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a módos családban született Wallenberg választhatta volna a biztonságot is, ehelyett élete kockáztatásával megmentette 100 ezer magyar zsidó életét.

Az amerikai pénzügyminiszter emlékeztetett rá, hogy Wallenberg az Egyesült Államok Háborús Menekültek Bizottságának megbízásából cselekedett az üldözöttek védelmében. A bizottság létrehozását Lew egykori hivatali elődje, Henry Morgenthau kezdeményezte.

Az eseményen jelen voltak a Wallenberg család képviselői, Anette Lantos, a néhai Tom Lantos képviselő özvegye (Lantost, az amerikai kongresszusba beválasztott egyetlen holokauszt túlélőt a svéd diplomata mentette meg a biztos haláltól), továbbá a Wallenberg kitüntetését a törvényhozásban kezdeményező Gregory Meeks képviselő, valamint Kirsten Gillibrand, Mark Kirk és Carl Levin szenátorok. Magyarországot Szapáry György washingtoni nagykövet képviselte.

Raoul Wallenberg 1981-ben Lantos kezdeményezésére kapta meg Ronald Reagantől az amerikai állampolgárságot. Addig ebben az elismerésben csak a II. világháború alatt hivatalban lévő brit miniszterelnök, Winston Churchill részesült.

Az érem egyik oldalán a Hősök hőse (Hero of heroes) felirat olvasható Wallenberg arcmása alatt, a másik oldal pedig éppen menlevelek osztása közben ábrázolja a svéd diplomatát, magyar zsidók között, Örökké él az általa megmentettek révén (He lives on forever through those he saved) és Egyetlen ember is sokat tehet (One person can make a difference) felirattal. Az éremterv Don Everhart és Phebe Hemphill alkotása.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008