mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

A háborús bűnök nem évülhetnek el

2013-05-21 12:14:18
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Szvetlana Kalmikova / Oroszország hangja


A német hatóságok szerint csaknem tízezer auschwitz-birkenaui fogoly meggyilkolásában vett részt bűnsegédként Hans Lipschis, az egykori koncentrációs tábor őre. A 93 éves Lipschis a leginkább keresett náci bűnösök listáján szerepelt.A litván származású férfi 1941. és 1945. között szolgált a haláltáborban őrként. Az SS-szel való kapcsolatát tagadja. Azt állítja, hogy szakács volt a táborban, és csak hallomásból tudott a szörnyűségekről.

Ugyanakkor a nyomozóknak bizonyítékok állnak rendelkezésesükre, hogy őrszolgálatot teljesített a vasútállomáson, ahol fogadták az újabb transzportokat, és részt vett az érkezők szétválogatásában. Az SS-tisztek itt választották ki azokat, akik képesek dolgozni, míg a többieket egyenesen a gázkamrákba küldték. Lipschis közreműködésével 9515 személyt küldtek halálba.

A háború után Lipschis az Egyesült Államokba költözött, Chicagóban lakott. 1982-ben viszont kiutasították az országból, miután kiderült, hogy eltitkolt a náci múltját. Az utóbbi években Németországban lakott. Május elején tartóztatták le. Vlagyimir Szimindej orosz történész véleménye.

A bírósági tárgyalás jelentősége abban van, hogy elkerülhetetlenné válik az emberiség elleni büntettek elkövetőinek megbüntetése. Más kérdés, hogy a német igazságszolgáltatás a korábbi években nem mindig figyelt eléggé a háborús bűnösök felkutatására. Jogos a kérdés, hogy miért csak most került erre sor? Jó lenne, ha a történészek, a nyomozószervek aktívabbak lennének a dokumentumbázis elemzésében, a még felelősségre nem volt háborús bűnösök felkutatásában.

A szakértők adatai szerint több száz fasiszta hóhér él a különböző országokban. Az egyik párizsi külvárosban lakik a 96 éves Nyikolaj Rutcsenko-Rutics. Most íróként ismert, a nagy honvédő háború idején részt vett Leningrád megyében a békés lakosság legyilkolásában.

A 97 éves Csatáry Lászlónak, aki Budapesten él, több mint 15 ezer zsidó gázkamrába küldéséhez van köze. A kassai bíróság nemrégiben életfogytiglani szabadságvesztésre változtatta halálos ítéletét.

A 92 éves ukrán Vlagyimir Katrjuk Kanadában lakik. Saját telepén méhészkedik. 1943 márciusában bűntető osztag tagjaként vett részt Hatiny belorusz falu felégetésében.

Valerij Engel a „Világ nácizmus nélkül” nemzetközi jogvédő mozgalom helyettes elnöke rámutatott: Ezek a bűntettek soha nem évülhetnek el. A bűnösöknek bármely országban éljenek is, felelniük kell az emberiesség ellen elkövetett bűneikért.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008