mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Martin Schulz: nem Magyarországot vádoltam antiszemitizmussal

2013-05-22 21:03:28
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szerdán Brüsszelben újságírók előtt hangsúlyozta, hogy nem Magyarországot vádolta a zsidók összeírásának szándékával, miként az a múlt csütörtökön a Metro című brüsszeli lapban megjelent.A lap a szóban forgó cikkben több politikus véleményét közölte az EU jövőjéről. A német szociáldemokrata pártállású EP-elnök egyebek közt arról beszélt, hogy a rasszizmust és az antiszemitizmust még nem sikerült Európában felszámolni. Ennek egyik példájaként a lap olyan kijelentést idézett tőle, hogy Magyarországon össze akarják írni a zsidókat.

A Metro újságban megjelent nyilatkozat miatt pénteken a fideszes EP-képviselők közleményben adtak hangot felháborodásuknak, majd a Schulznak tulajdonított kijelentést a magyar külügyminisztérium is elfogadhatatlannak minősítette.

Ezután Schulz szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy helyreigazítást kértek az újságtól, ami aztán – a pünkösdhétfői lapmegjelenési szünet elteltével – a szerdai számban meg is jelent. Eszerint Schulz nem Magyarországot és nem a magyar kormányt bírálta, hanem azt ítélte el, hogy a Jobbik nevű parlamenti párt frakcióvezető-helyettese a zsidó származásúak összeírását szorgalmazta.

Az EP elnöke szerdán a rendkívüli EU-csúcstalálkozó kezdetén megbeszélést folytatott Brüsszelben a tagországok állam-, illetve kormányfőivel, majd a hagyományoknak megfelelően sajtótájékoztatót tartott. Ezen újságírói kérdés formájában ismét felmerült a Metro-nyilatkozat ügye.

Martin Schulz megerősítette a lapban közölt helyreigazítás tartalmát, hozzátéve: abban valóban tévedett, hogy eredeti nyilatkozatában a Jobbik "elnökére" – és nem frakcióvezető-helyettesére – utalt az összeírást szorgalmazó kijelentés kapcsán.

Az EP-elnök megjegyezte: jobban örült volna annak, ha a magyarországi felháborodás a jobbikos politikus kijelentése után tört volna ki. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008