mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Neonácik ámokfutása Athénban

2013-05-22 21:59:25
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Rónay Tamás / Népszava


Miközben a görög gazdaság kezd valamiféle életjeleket mutatni, a hárompárti kormány a kezdeti nehézségek után egyre stabilabbá válik, sőt a tüntetések is mindinkább alábbhagynak, még távoli az ideálistól a belpolitikai helyzet. A neonáci Arany Hajnal továbbra is népszerű, s a pártok ahelyett, hogy közösen lépnének fel a jelenséggel szemben, egymást okolják a szélsőségek terjedéséért.Az Arany Hajnal már eddig is számos botrányról gondoskodott Görögországban, különösen azóta, hogy a párt a tavaly júniusi parlamenti választáson 18 képviselőt küldhetett az athéni parlamentbe. Legutóbb múlt pénteken mutatott be a párt egyik képviselője, Panajotisz Iliopulosz nem mindennapi ámokfutást a parlamentben. Először összeszólalkozott a baloldali szövetség, a Sziriza vezetőjével, Alekszisz Tsziprasszal. Ezután kecskéknek nevezte a jelenlévő honatyákat. Kisebbfajta káosz alakult ki, majd több beszámoló szerint az Arany Hajnal parlamenti frakcióvezetője szájából többször is elhangzott a "Heil Hitler" náci köszöntés. Hrisztosz Pappasz veszélyes újnáci, aki egy múlt heti nyilatkozatában Hitlert méltatta.

Korábban többen a Weimari Köztársasághoz hasonlították a jelenlegi Görögországot. Ez talán túlzás, de mindenképpen aggasztó, hogy az Arany Hajnal a harmadik legnépszerűbb párt az országban. Egy április végén, a VPRC iroda által közzétett felmérés szerint a kormány legnagyobbik pártja, az Új Demokrácia és a Sziriza fej-fej mellett halad. A baloldali radikálisok állnak az élen 29,5 százalékkal, Antonisz Szamarasz pártja 27 százalékot szerezne. Ám őket követi az Arany Hajnal, amely úgy áll 13 százalékkal a harmadik helyen, hogy a mögötte felsorakozó pártok meg sem tudják közelíteni a neonácikat. A Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK), a jelenlegi koalíció második számú pártja továbbra sem tudott magához térni, s hét százalékon áll, csakúgy, mint a kommunisták.

A görög kormány igyekszik fellépni a neonáci veszély ellen, amint ez a két héttel ezelőtt Budapesten megrendezett Zsidó Világkongresszuson is elhangzott a görögországi zsidó közösség vezetője, David Szaltiel részéről. Mint akkor Kosztasz Karagunisz igazságügyminiszter-helyettest idézve elmondta, az athéni kabinet olyan javaslatot készít elő, amely szerint három hónaptól hat évig terjedő börtönbüntetésre és 20 ezer eurós pénzbírságra ítélhetik mindazokat, akik nyilvánosan, az utcákon, a médiában, vagy az interneten erőszakra szólítanak fel, tagadják a holokausztot és a náci jelképeket használnak. A törvény hatályát a parlamenti képviselőkre is kiterjesztik. Azóta nincs hír az új törvényről, így egyelőre nem lehet tudni, mikor fogadják el. Hírek szerint az Új Demokrácia egyes képviselőinek tetszését nem nyerte el az előterjesztés. Ugyanakkor a PASZOK felhívta a parlamenti pártokat arra, mihamarabb adják áldásukat a tervezett jogszabályra.

A teljes írás ide kattintva olvasható el
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008