mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Múltunk és jelenünk értékeivel a még tartalmasabb jövőnkért

2013-06-11 12:24:03
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


Az elmúlt évek egyik legsikeresebb és legnépszerűbb konferenciáját zárta a Debreceni Zsidó Hitközség, amely a XIV. Határon túli és Magyarországi Zsidó Hitközségek és Szervezetek találkozóját rendezte meg az elmúlt héten, a zsidó gasztronómia jegyében.Mint már arról korábban hírt adtunk számos országos és helyi vezető, közéleti személy támogatta és a pénteki megnyitón jelenlétével hangsúlyozta a debreceni találkozó meghatározó szerepét a kárpátaljai zsidó hitközségek és szervezetek tekintetében.

A találkozó fő témája a gasztronómia, találó és sokak számára fontos téma, s nem csupán azért mert az életünket körülölelő fogalomról van szó, hanem erős közösségformáló és erősítő szerepe van – fogalmazott Horovitz Tamás a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elnöke.

Záró beszédében az elnök elmondta: nagyon fontos számunkra, hogy folyamatosan számot vessünk a múlt és a jelen értékeivel és hibáival, hogy a jövőben azokból épülve olyan sikereket érhessünk el, amely a magyarországi zsidóságot közösségében meg tudja erősíteni, illetve a más hitközségek vezetői által is megfogalmazott nyitás a más vallások és nemzetek felé elképzelést is meg tudja valósítani.

Horovitz Tamás a konferencia három napját összegezve úgy fogalmazott – sikeres találkozón vagyunk túl és külön öröm számunkra, hogy új résztvevőkkel is gyarapodott a konferencia népes tábora és így több, mint kétszáz vendéget fogadhattunk azokon az előadásokon és informális beszélgetéseken, amelyek az elmúlt napokat meghatározóvá tették. A konferencia résztvevői időről-időre az általunk rendezett eseményt olyan rangra emelték, amely nem csak lokális viszonylatban meghatározó program, hanem a Kárpát-medencét tekintve is értéket képviselő találkozóról beszélhetünk.

Célunkat elértük, hogy évről-évre mind többen látogassanak el hozzánk, megismerve ezzel más hitközségek életét, és olyan párbeszédek kezdődhessenek, amelyek eddig várattak magukra, viszont a személyes találkozások, a közös értékek megnyitják azokat a kapukat amiket eddig egymás elől zárva tartottunk.

És a jövő?

Nagyon komoly és sok feladat vár bennünket az elkövetkezendő időszakban. Ami a szervezetünk munkáját jelenti, elkészítjük és kellően illusztráljuk néhány héten belül azt a tartalmas kiadványt, mely tartalmazza a szervezethez közel álló és a szervezetben delegált közösségek bemutatkozó anyagát, ezzel újabb és különleges anyagot adva az érdeklődők számára.

A konferenciánkkal egy időben megrendezett „Művészetek Udvara a Debreceni Zsidónegyedben” programsorozat kiállítási anyagát és a programban megjelenő művészeket a határunkon túlra és országunk számos pontjára is delegáljuk úgy, hogy a regionális kiállítások és művészeti programok mellé felsorakoztatjuk az ott alkotó művészek munkáit és produkcióit és ily módon járjuk körbe a 2013-as évben a szervezeteink településeit. Első lépésként a debreceni Ady Gimnázium diákjainak előadását visszük el a budapesti közönség számára, akik a Hanna Bőröndje című történetet jelenítik meg saját-önálló rendezésben.

Ősszel újra megnyitjuk a Művészete Udvarát, várva ezzel újra tagjainkat, valamint a debreceni Csokonai Színházzal közösen készülünk egy opera bemutatóra Horváth Patrícia rendezésében, ami az Utolsó Pillangók Városa munkacímet viseli és a Brundibar és az Atlantisz Császára operákat tartalmazza.

Közeli terveink között szerepel továbbá az elmúlt napokban a Debreceni Református Nagytemplomban hatalmas sikerrel bemutatott és Fekete Dániel-Mike Ádám szerzőpáros által elkészített Izrael rock oratórium ökumenikus bemutatóját Budapesten is megrendezni.

Az elmúlt időszak tartalmassága nem engedi meg, hogy a jövőben megpihenünk az eddigi sikereinken, hanem mind magasabbra téve a színvonal és a feladatok mércéjét tekintünk az elkövetkezendő hónapokra, erősítve ezzel mind a zsidó közösségek összefogását, mind pedig az országos és nemzetközi tekintetben is fontos nyílt és kapcsolatteremtő elfogadásunkat.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008