mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Kiko Argüello: Az ártatlanok szenvedése – díszelőadás a Magyar Állami Operaházban

2013-06-17 21:27:07
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek, és Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója, tisztelettel meghívja Önt és partnerét a Magyar Állami Operaházban 2013. június 27-én (csütörtök), 20.30 órai kezdettel megrendezésre kerülő, Kiko Argüello: Az ártatlanok szenvedése című szimfónia díszelőadásra.


__rtatlaokszenved__se.jpg

A szimfóniát Kiko Argüello, spanyol szerző és festőművész komponálta, aki a  Neokatekumenális út kezdeményezője, amely a Katolikus Egyház megújulásának egy útja. A művet a Neokatekumenális út tagjaiból álló 110 fős zenekar és 90 fős kórus adja elő Pau Jorquera vezényletével.

A szimfóniát 2012-13-ban bemutatták Izraelben a Domus Galilaeaeban, Betlehemben és Jeruzsálemben, Madridban, majd Bostonban, New Yorkban és Chicagoban. A budapesti hangverseny előtt (2013. június 23-án) Auschwitzban mutatják be a zeneművet.

A zenemű Kiko Argüello saját tapasztalata alapján íródott. A szerző az 1960-as években Madrid nyomornegyedében több évig élt az ateizmusból történt megtérését követően. A barakkokban testközelből szemlélte sokak szenvedését, amelyet mások bűnei okoztak

Megfagyott emberek szanaszét heverő holttestei az utcákon. Elhagyott gyermekek, aki borzalmas árvaházakban tengődnek, megerőszakoltak és jogfosztottak. A nő, akit a környékről ismertem, aki Parkinson-kórban szenvedett, a férje elhagyta, a mentálisan beteg fia egy bottal verte, ő pedig alamizsnáért könyörgött – emlékezett Kiko Argüello.

"Megdöbbentem... Micsoda titok oly sok ártatlan ember szenvedése, akik mások bűneit hordozzák, a vérfertőzés, a rettenetes, soha nem hallott erőszak, a meztelen nők és a gyermekek tömege, akik a gázkamra felé haladnak, és az egyik őr mély fájdalma, aki egy hangot hallott a szívében: állj be a sorba és menj velük meghalni – és nem tudta, honnan jött a hang...”

Az eseményen az ártatlan áldozatokért imát mond Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek. Köszöntőt mond Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója.

Az esemény a magyar katolikus és a magyar zsidó közösségek támogatásával valósul meg.

Kérjük, jegyigényét a zsikk@aviv.hu email címen legkésőbb június 21-ig szíveskedjen jelezni.  A belépés díjtalan.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008