mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Határon túl: pozsonyi klezmer zenekar koncertezett a szatmári nagyzsinagógában

2013-06-17 21:51:26
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Kocsis Zoltán / Szatmár.ro


Frenetikus sikert aratott a pozsonyi Pressburger Klezmer Band vasárnap délutáni koncertje. A Nagyzsinagóga dugig megtelt, a későn érkezők már ülőhelyet sem találtak maguknak. A félezer főt számláló közönség felállva, vastapssal köszönte meg a másfél órás pazar előadást.


preszburger_szatmár_1.jpg

Mindez persze nem számít meglepetésnek, a Szatmári Zsidó Hitközség és a G.M. Zamfirescu együttműködése kapcsán már megszokhattuk, hogy időről időre remek együtteseket csábítanak el egy-egy koncert erejéig. Ezúttal a Szlovákiai Zsidó Hitközség és a szlovák kulturális minisztérium is hozzájárult a szervezés anyagi hátterének előteremtéséhez. Az eredmény pedig egy nagyszerű másfél órás koncert és állva ünneplő, tapsoló közönség volt.

A pozsonyi együttes tagjai magyarul és románul köszöntötték a közönséget, majd angolul konferálták fel a dalaikat.

Az elő zene varázsa, a klezmer zene alapjául szolgáló pörgő moldovai, besszarábiai, bukovinai és a dél-ukrajnai cigány, görög, román, török és ukrán ritmusok hamar elvarázsolták a közönséget. Ehhez jött még a pozsonyi zenekar minden igény kielégítő, profi előadásmódja, a dzsessz, rock és reggae elemek bevonása.

A Samo Alexander nagybőgő, Andrej Werner hegedű, Miro Lago a klarinét, Snežana Jović-Werner harmonika, Jano Oriško dob és Valér Miko zongorajátéka gyakran úgy tűnt, mintha külön életet élne – ám mégis egy pörgő, parázs egységbe állt össze az egész. Ezt tetőzte Marta Potančoková energikus, magával ragadó hangja.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008