mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

27 év öröm és megpróbáltatás

2013-06-21 12:01:42
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


„Egyet szeretnék az Örökkévalótól: azt kérem Tőle, hogy az Örökkévaló házában lakjam életem minden napján, érezzem szeretetét, fölkeressem Szentélyét.” (27.Zsoltár,4.)Ha valaki ismeri, azt gondolhatná ez nem is Dávid zsoltárából van, hanem az elnökünk mondta. Nehéz lenne jellemzőbbet találni róla, pedig sok éve már itt van közöttünk. Vezet minket. El sem tudjuk képzelni mennyi munkával, szépséggel és megpróbáltatással jár egy nagy zsidó hitközség vezetése négy év alatt. Hát még 27 év alatt, amely ráadásul Magyarországon telik, vidéken, ahová a hírek is csak késve érkeznek.

Freund Jenő a miskolci autonom orthodox izraelita hitközség elnöke 27 éve tölti be a vezetői posztot, átvészelve rendszerváltásokat, kormányváltásokat, családi tragédiákat, menekítve a zsidó szellemi és tárgyi értékeket az utókor számára.

Miért olyan fontos ez az idő?

Mert senki nem töltötte be még megszakítás nélkül 27 évig ezt a posztot Magyarországon? Mert a 27 év alatt többször mentette meg a hitközséget és a vidéki temetőket a pusztulástól?  Nem. Azért olyan fontos ez, mert az életét, életvitelét erre tette fel. Mikor megkérdeztem Tőle, mire büszke az eltelt időszakban, csak ennyit válaszolt: „Több száz tagja van a közösségünknek, megtartjuk imáinkat, ünnepeinket, gondoskodunk az idősekről, a fiatalok tanulnak, fontosak vagyunk egymásnak.”

Egy közösséget összetartani és megtartani nehéz, kihívások és lemondások sokasága szegélyezik útján, ám értéke bölcseink szerint is, felér a Tóra tanulással. Kevés ember tudja azonban saját életét a közösség érdeke mögé állítani, küzdeni még akkor is, ha kilátástalannak tűnik. Mi ad ekkora erőt, ilyen elszántságot? Kérdésemre mindig ugyanoda kanyarodik vissza, Sátoraljaújhelyhez, a helyi szokásokhoz a szülői házhoz, a vallás, az emberek tiszteletéhez, a nyugtalan zsidó lélekhez, amely mindig tettre kész az Örtökkévaló népéért való harcban.

Megbecsülik ezt az emberek?

Visszafogott mosoly a válasz és 27 év.  Küzdeni akarás és áthagyományozás jellemzi. Mindaz, amit a bölcsektől, elődeinktől kapott, féltve és óvva a vallás szépségét és hitelességét. Mindazt melyet jelent számára a 27 héber betű, mely 27 kommunikációs csatorna az Örökkévalóval, a közösséggel, a világgal.

Mit kívánhatunk?


„ Bízz az Örökkévalóban, légy erős és bátorítsd szívedet, bízz az Örökkévalóban.” (27. Zsoltár 14.)

Köszönjük!: (egy hitközségi tag)

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008