mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Izrael: Felfüggesztette tevékenységét a korrupcióval megvádolt főrabbi

2013-06-24 13:18:53
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Súlyos korrupciós vádak miatt átmenetileg felfüggesztette hivatalának ellátását Izrael állam askenázi főrabbija. Erről Jona Mecger ügyvédei írásban tájékoztatták vasárnap Cipi Livni igazságügyi, valamint Naftali Bennett vallásügyi minisztert.Sajtójelentések szerint a rendőrség vesztegetési pénz elfogadásával, pénzmosással és csalással vádolja a tíz éve hivatalban lévő főrabbit.

Az ügyvédek tájékoztatása szerint Mecger felfüggeszti hivatali teendőinek ellátását mindaddig, amíg a rendőrségi vizsgálat folytatódik ellen. A főrabbi megbízatása a közeljövőben lejár.

Cipi Livni igazságügyi miniszter vasárnapi nyilatkozatában hangoztatta: a főrabbi helyes döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy szünetelteti hivatali teendőinek ellátását.

Az izraeli rendőrség csalásokkal foglalkozó osztálya csütörtökön hallgatta ki Jona Mecger askenázi főrabbit, akit korrupcióval és közpénzek elsíbolásával gyanúsítottak meg.

A rendőrség bizonyítékokat keresve átkutatta a főrabbi irodáját és otthonát, elvittek több számítógépet, és zárolták bankszámláját, miután titokban már hónapok óta megfigyelés alatt tartották a vallási vezetőt. A rendőrség előállította a főrabbi egyik munkatársát és két nagy szervezet vezetőjét is.

A rendőrség 2005-ben már egyszer kihallgatta a főrabbit csalás gyanúja miatt, de egy évvel később az államügyész lezárta az ügyet, és nem kezdeményezett ellene bírósági eljárást.

Izraelben, az utóbbi években több politikai vezető ellen indult korrupciós eljárás, Ávraham Hirszon pénzügyminisztert és Arije Deri pártvezért elítélték, ők letöltötték börtönbüntetésüket.

A korrupciós ügyekkel megvádolt és emiatt a miniszterelnöki tisztségről lemondó Ehud Olmertet viszont a bírák felmentették a legtöbb vádpont alól.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008