mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

A kultúra jellemzi az embert, jellemzi a társadalmat

2013-06-24 21:05:39
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


A kultúra, jellemzi az embert, a társadalmat, de jellemezhet csoportot, nemzetet is vagy generációkat szintúgy – fogalmazott Zoltai Gusztáv a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában a Zsinagógai Emlék Est – Debrecen a Rumbach utcai zsinagógában című eseményen hétfőn. Alábbiakban az elhangzott beszédet közöljük.A mai alkalom különleges. Különlegességét, azok az értékek adják, amelyek nem csak számunkra, zsidó emberek számára fontosak, hanem mindenki számára, mert ezek az értékek adhatják azt a fundamentumot, amely a magyarországi zsidóság számára a megerősödést, az összetartozás fogalmát és fontosságát jelenti. A kultúra, jellemzi az embert, a társadalmat, de jellemezhet csoportot, nemzetet is vagy generációkat szintúgy.

A zsidó kultúra színes és mély gyökerekkel bíró, sok esetben vallásunk alapjaiból épülő kultúra, meghatározó a diaszpóra kultúráját illetően. Ezért is kell nekünk, példát mutatni mások számára a vallási, a szellemi, az erkölcsi értékeink tekintetében. Ez elődeink üzenete, ez üzenetünk a mának és gyermekeink elvárása velünk szemben. És ezt csak egységben tudjuk teljesíteni.

Egység pedig akkor van, ha nem ragaszkodunk önön központi helyzetéhez, hanem kitekintünk a világba, országunk vidéki közösségei felé, azzal az érzékenységgel, amivel tudatjuk feléjük, igen mi figyelünk rájuk, figyeljük azt a törekvést, ahogy ők lokálisan próbálják zsidó kultúránkat ápolni, ahogy nyitottságukkal próbálnak más szervezeteket, oktatási intézményeket bevonni, ezzel is erősítve bennünket.

De ez mit sem ér, ha nincs meg a híd közöttünk. Ezt a hidat, hitünk és kultúránk köveiből építjük, olyan erőssé, hogy bárki számára átjárható legyen. És itt, most ennek a hídnak köveit építjük és helyezzük egymás mellé, Budapest és Debrecen közé.

A Debreceni Zsidó Hitközség, hosszú évek óta fogadja évente legalább egy alkalommal a magyarországi és a határon túli közösségek tagjait, mutatja meg Debrecen városában lévő, és a zsidó kultúrához tartozó értékeket, művészi teljesítményeket.

Ez a mai alkalom a Mazsihisz, a Mazsök és a Debreceni Hitközség együttes kezdeményezésére jött létre. Az Ady Gimnázium diákjainak Produkciója, mely zsidóságunk történelmének szomorú időszakát bemutató emberi története, a Fekete Dániel és Mike Ádám zeneszerzők által írt Izrael Rockoratórium –melynek nemrégiben volt az ökumenikus ősbemutatója – olyan értékek, eszenciák, amelyek mellett nem mehetünk csak úgy el.

Felkaroljuk őket és visszük magunkkal. Visszük, és út közben Magyarország számos helyéről összegyűjtve haladunk velük tovább azon az úton, amely hídként mutatja meg a vidéki közösségek és a Főváros közösségei közötti összetartozást, példát mutatva ezzel más nemzetek, más vallási közösségek számára.

Példát, a múlt ápolásából, példát a jelenhez való alkalmazkodásból, hitünk és származásunkhoz való ragaszkodásból és nyitottságunkból, példát a jövő generációi számára a helyes értékrendekből, a hagyományok ápolásából.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008