mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Az emberi szeretet felülemelkedik téren és időn

2013-06-25 17:38:32
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


Az emberi szeretet felülemelkedik téren és időn, vallásokon és felekezeteken, átível egyéni sorsokon – fogalmazott Zoltai Gusztáv a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója kedden délután, amikor tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy Kiko Argüello spanyol szerző és festőművész Az ártatlanok szenvedése című szimfonikus alkotását adja elő 110 hangszeres zenész és 90 énekes csütörtökön este a Magyar Állami Operaházban. A koncert a magyar katolikus és zsidó közösségek támogatásával valósul meg Birkenau és Lublin után Budapesten.A sajtótájékoztatón Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója beszélt a hangverseny budapesti létrejöttéről és hivatásáról.

"Kiko Argüello a fiatalabb spanyol zeneművészek közé tartozik, nem sorolható a holokauszt nemzedékek közvetlen érintettjei közé" – hangsúlyozta Zoltai Gusztáv. "Lelkét gyermekkorának mérhetetlen nyomora fogta meg. Az ember gyalázatos kiszolgáltatottsága, a tehetetlen megalázottság, az értelmetlen gonoszság elviselése".

Hozzátette: az emberi élet tiszteletének tagadása, a szenvedéssel szembeni érzéketlenség vezetett el a náci lágerek lidérces valóságához.

Az ártatlanok szenvedése című kompozíció a 21. század jelképes muzsikája. Az elkötelezett hit zenéje, mert az emberi szeretet felülemelkedik téren és időn, vallásokon és felekezeteken. Ebben találkozik a zsidó és a keresztény szellem – mondta a műről.

Erdő Péter bíboros úgy vélte, hogy nagy sikerű darabról van szó, amelyet Boston, New York, Chicago, Betlehem és Jeruzsálem után most Közép-Európában is megismerhetnek az emberek. Egyszerű és érző szívű feldolgozása témának, amely magában hordozza a barátság üzenetét – tette hozzá.

Felidézte: hétfőn Ferenc pápa a Vatikánban a Vallásközi Konzultációs Zsidó Bizottságot fogadva azt hangoztatta, hogy "keresztény nem lehet antiszemita. Az emberi lény nagy változásokat él át és ebben szükségünk van egymásra."

Erdő Péter bíboros rámutatott: a katolikus egyház fejének munkásságában ennek a kijelentésnek fedezete van, hiszen Buenos Aires érsekeként jó kapcsolatot ápolt az argentin főváros zsidó közösségének vezetőivel.

Négy hónapnyi kemény szervezőmunka után hozzák Budapestre a zeneművet és előadóit – árulta el Radnóti Zoltán rabbi. A spanyol előadók erre a zeneműre szerveződnek együttessé, fellépésüket Pau Jorquera vezényli. Vasárnap Auschwitz-Birkenauban, kedden Lublinban hangzott-hangzik el a darab. Radnóti Zoltán a vasárnapi hangversenyen 12 ezer főnyi közönséggel hallgatta meg az emelkedett, a szenvedőnek tiszteletet adó, mégis jókedvű muzsikát.

Az eseményen az ártatlan áldozatokért imát mond Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek. Köszöntőt mond Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.

Alábbiakban Zoltai Gusztáv a sajtótájékoztatón elhangzott köszöntő gondolatait olvashatják: 


Jóleső érzéssel nyugtázhatjuk, hogy az utóbbi években a magyar zsidóság a világkultúra, vagyis a világ művészeti középpontjába került.

Két éve itt mutatták be a Terezíni Opera címen elhíresült megrendítő, ugyanakkor felemelő művet, amely a nácik által halálra ítélt lágerlakó gyermekeknek állított páratlan és gyönyörű emléket.

Most pedig újabb élményben lehet részünk „Az ártatlanok szenvedése” című szimfonikus alkotás itteni bemutatásával.

Kiko Argüello a fiatalabb spanyol zeneművészek közé tartozik, nem sorolható a holokauszt nemzedékek közvetlen tagjai közé. Ami ibériai lelkét eredetileg megfogta, az gyermekkora mérhetetlen nyomora volt. Az ember gyalázatos kiszolgáltatottsága, a tehetetlen megalázottság, az értelmetlen gonoszság elviselése. És mert mélyen vallásos emberré lett, egyértelmű volt számára az analógia, a megfelelés.

Mert hiszen az emberi gonoszság, mások kifosztásának, megalázásának, kiszolgáltatottá tételének vágya és az emberi élet tiszteletének tagadása, a szenvedéssel szembeni érzéketlenség vezetett el a náci lágerek lidérces valóságához is.

Aki ismeri a lélek útvesztőit, a gondolatok ambivalenciáját, aki tudja az érzelmek igazi és kancsal rímeit, az megérti a spanyol zeneszerző invencióit. Tudja, hogy Argüello ugyanarról beszél; előtte nincs két entitás.

„Az ártatlanok szenvedése” a 21. század jelképes muzsikája. Az elkötelezett hit zenéje. Az emberi szeretet felülemelkedik téren és időn, vallásokon és felekezeteken, átível egyéni sorsokon, ezért e hatalmas műalkotás szimbolikus üzenetként fogható fel.

A művész-lét csodájaként, amikor az ember – ihletett állapotában – közelít Isten teremtő erejéhez, s mágikus hatása segít legyőzni a gyarló indulatokat, a gonosz vágyakat, a gyűlölet sátáni, kéjes örömét.

És itt található meg a holokauszt ellenpontja. Ez az a helyzet és hely, ahol találkozik a zsidó és a keresztény szellem, amelynek értői magukba olvasztják a humanizmus eszméjét, a népek, a nemzetek közösségi és egyéni vágyait, törekvéseit a jóra, a szépre és a haladásra.

Nos, ez a gondolat az, ami miatt nyílt és emelkedett lélekkel üdvözöljük ezt az előadást, e nagyszabású szimfonikus művet, amely az együttműködés és a béke himnuszaként is felfogható. Kézfogásként ember és ember között.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008