mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Hanna bőröndje – debreceni fiatal művészek sikere a Rumbach utcai zsinagógában

2013-06-26 22:57:17
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Hétfőn este több, mint száz fős közönség előtt mutathatták meg művészi értékű produkcióikat debreceni fiatal művészek, akik „A Zsinagógai Emlék Est” programra érkeztek a fővárosba. A program különlegességét és fontosságát jellemezte, hogy számos illusztris vendég ült a nézők soraiban és volt kíváncsi a méltán színvonalas estre.


hannaböröndje_1.JPG

A meghívott vendégek közt megjelent Dr. Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Zoltai Gusztáv a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója, Szabó György a MAZSÖK elnöke, Steiner Pál országgyűlési képviselő, Rónaszékiné Keresztes Mónika a VII. kerület alpogármestere, Deblinger Eduárd a MAOIH elnöke, Tordai Péter a BZSH elnöke, Gádor György a Páva Utcai Körzet elnöke, Várnai György a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga körzet elnöke, valamint Csillag Barnabás a Karcagi Zsidó Hitközség elnöke, Dr. Asher G. Ehrenfeld Debreceni Főrabbi, Horovitz Tamás az est házigazdája, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.

A protokoll köszöntéseket Dr. Fónagy Jánosnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának megnyitó beszéde indította. Az államtitkár elmondta, számára különleges helyzet a mai és egyben megindító is, hiszen a felmenői közt olyan, aki a Rumbach Zsinagóga életében fontos szerepet töltött be. Tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a Soa 70 program keretében kormányzati támogatással a Kőszegi, a Szabadkai zsinagógák megújulása mellett a Rumbach is visszanyerheti korábbi állapotát rövidesen. Kormányzati tervek közt szerepel más vidéki zsinagógák felújítása.

Őexcellenciája Ilan Mor-t Izrael Állam magyarországi nagykövete, elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, viszont üzenetében üdvözölte a kezdeményezést és a megjelenteket.

Ezt követően Zoltai Gusztáv a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatójának köszöntő sorai hangzottak el (a teljes szöveg ide kattintva olvasható el). Zoltai elmondta: A zsidó kultúra színes és mély gyökerekkel bíró, sok esetben vallásunk alapjaiból épülő kultúra, meghatározó a diaszpóra kultúráját illetően. Ezért is kell nekünk, példát mutatni mások számára a vallási, szellemi, és erkölcsi értékeink tekintetében. Ez elődeink üzenete, ez üzenetünk a mának és gyermekeink elvárása velünk szemben. És ezt csak egységben tudjuk teljesíteni. Egység pedig akkor van, ha regionálisa nem ragaszkodunk önön központi helyzetünkhöz, hanem kitekintünk a világba, országunk vidéki közösségei felé, azzal az érzékenységgel, amivel tudatjuk feléjük, igen mi figyelünk rájuk, figyeljük azt a törekvést, ahogy ők lokálisan próbálják zsidó kultúránkat ápolni, ahogy nyitottságukkal próbálnak más szervezeteket, oktatási intézményeket bevonni, ezzel is erősítve bennünket. De ez mit sem ér, ha nincs meg a híd közöttünk. Ezt a hidat, hitünk és kultúránk köveiből építjük, olyan erőssé, hogy bárki számára átjárható legyen. És itt, most ennek a hídnak köveit építjük és helyezzük egymás mellé, Budapest és Debrecen közé.

Ezt követően a MAZSÖK képviseletében, Szabó György, a MAZSÖK elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Szabó György kiemelte annak fontosságát, hogy a zsidó kulturális értékek megóvása, összegyűjtése elsődleges célunk kell, hogy legyen. Ennek érdekében létrehozták a MAZSÖK keretein belül azt a másfél milliárd forintos támogatási alapot, mely méltó biztosítéka annak a szándéknak, mely a szidó kulturális és vallási javak megőrzésére irányul. És nem csak a megőrzésére. Céljuk ezzel ösztönözni egyéneket, szervezeteket arra, hogy bővítsék kulturális értékeinket alkotásaikkal és produkcióikkal is. Az elnök is említést tett arra a régi óhajra, miszerint a Rumbach zsinagóga megújulásával új művészeti és vallási központja lehet Magyarországnak. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy számos zsinagógánk hasonló módon tudja szolgálni ezt a törekvést, melyhez a MAZSÖK mind elvi, mind pedig anyagi támogatást ad a meghirdetendő keretek között.

Dr. Asher G. Ehrenfeld Debreceni Főrabbi a másnap kezdődő böjt kapcsán beszélt a két Szentély pusztulásának okairól, kiemelten a második kapcsán felmerülő erkölcsi és morális kérdésekről, a zsidóság összetartásának fontosságáról. A Főrabbi beszéde sokunk számára intő tanulságokat tartalmazott, a jövőnket és a magyarországi zsidóság jövőjét illetően.

Végezetül Horovitz Tamás az est házigazdája, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke szólt a jelenlevőkhöz és köszöntötte a vendégeket. Köszöntőjében az elnök elmondta: Örömmel értesültek arról, hogy a Rumbach Utcai Zsinagóga teljes rekonstrukciója is hamarosan elindulhat, kormányzati támogatással. Bízva abban, hogy zsinagógáink az ország különböző helyein hasonló módon folytathatják, már felújítva a hitéleti, valamint zsidó és magyar kulturális életet támogató szerepüket, elmondhatjuk, hogy láthatatlan hidat képeznek ezzel kultúráink között. Ennek a kulturális hídnak a fundamentumát erősítjük akkor, amikor a Debrecen városában alkotó művészek produkcióit mutathatjuk be a Rumbach utcai zsinagógában. Nem tagadhatjuk el ennek az eseménynek a jelentőségét. Ezen gondolatokkal kérem, és ösztönzöm hittestvéreinket, hogy az általuk ismert és helyi szinten alkotó művészek produkcióit segítsenek megmutatni a fővárosi közönség számára is. Támogatva ezzel lokális művészeik munkáját és a magyar valamint zsidó kultúrát. Tegyék ezt a Rumbach Utcai Zsinagóga falai között, hogy e falak megerősödhessenek kultúránk egysége által.

Ezt követően az est második felében a Debrecenből érkezett produkciókat láthatták az érdeklődők.

Fekete Dániel és Mike Ádám zeneszerzők, 2011 júniusában a debreceni Kápolnás Úti Zsinagógában mutatták be először az Izrael című rockoratóriumot, akkor még magyar nyelven. Azóta a mű másik két nyelven is elkészült, angol és héber változattal.
2013.június 2-án 16,00 órai kezdettel mutatta be a szerzőpáros az általuk komponált művet a Debreceni Református Nagytemplomban. Az eseményen ott volt és köszöntőt mondott Horovitz Tamás a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elnöke, Dr. Bölcskei Gusztáv a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, és a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke valamint gondolatait eljutatta Bosák Nándor a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyés püspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökhelyettese is.
A zeneszerzőktől két dalt hallhattak az ő előadásukban a rockoratórium témájából elsőként az  Izrael címűt, majd a Van kiút - Úgy várom dalokat.

Ezt követően Márkus Luca az Ady Gimnázium tanulója lépett a mikrofon mögé aki évek óta állandó versenyzője a Hitközség által szervezett Kardos Albert Nemzetközi vers és prózamondó versenyének, amelyen és más számos versenyen is kiemelkedő eredményeket ér el. Most Heller Zsolt: Casting című tárcanovelláját adta elő. A novella a Heller Zsolt által írt Széfer, avagy az én zsidónegyedem című novelláskötetének a darabja

Az est Fő Programjaként Karin Levine: Hanna Bőröndje című színdarab került bemutatásra egy felvonásban a Debreceni Ady Endre Gimnázium tanulói átiratában és előadásában.
A darabot nemrégiben mutatták be a Debreceni Zsidó Hitközség által szervezett 14. Határon túli- és Magyarországi Zsidó Hitközségek találkozója és a Művészetek Udvara a Debreceni Zsidónegyedben programok keretében. A darabot a visszaemlékezések alapján a diákok írták adaptációt, melyet Ladányi Laura rendezett. A színdarabot, a gyerekek játékát a közönség osztatlan sikerrel jutalmazta.

A rendezvényt a vendéglátók kóser állófogadással zárták, megköszönve ezzel a vendégek érdeklődését és a művészek munkáját. Az állófogadáson a meghívott vendégek és a nézők, késő estig tartóan beszélgettek, jelezve ezzel, hogy az ehhez hasonló esteknek összetett és hiánypótló fontossága van zsidóságunk számára.

A darab szereposztása:
Szabó Bernadett, Andráska Nikolett, Csarkó Bettina, Sütő Zsófia, Vadászi Tamara, Teremi Sára, Kurely László, Szabó Máté, Pálóczi Bence, Hajdú Péter, Csatári Viktor, Kotormán Ábel, Gyulai-Zékány István

Rendezőasszisztens: Teremi Sára ; Technikus: Szabó Benjámin
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008