mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Szörnyű éhínség dúlt Jeruzsálem a zsidó háború alatt

2013-06-28 17:26:18
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Tárgyi bizonyítékokat találtak régészek arra, hogy mintegy kétezer évvel ezelőtt, a zsidó háború alatt a római csapatok ostromolta Jeruzsálemben szörnyű éhínség dúlt. A zsidó lakosok a föld alatti járatokban titokban próbálták magukhoz venni azt a kis élelmet, amely még megmaradt nekik.


__hinseg_zsidohaboru.jpg

Az Izraeli Régiségügyi Hivatal (IAA) bejelentése szerint főzőedényekre és kerámialámpákra bukkantak egy ókori, a Nyugati Fal közelében húzódó jeruzsálemi ciszternában. A szakemberek úgy vélik, hogy a tárgyakat zsidó lakosok hagyták hátra, akik a i. sz. 66-70 közötti háború idején a föld alatti járatban, titokban próbálták magukhoz venni azt a kis élelmet, amely még megmaradt nekik.

"Ez az első alkalom, hogy olyan régészeti leletek akadtak a kezünkbe, amelyek kapcsolatba hozhatók a Jeruzsálemet sújtó éhínséggel" – közölte Eli Shukron, az IAA ásatási igazgatója. A római uralom elleni nagy zsidó lázadás 66-ban tört ki. A rómaiak végül leverték a felkelést, visszafoglalták Jeruzsálemet, amit nagy mészárlás követett, majd kifosztották és romba döntötték a város nagy részét is.

"A főzőedények és az olajlámpások jelenléte azt sugallja, hogy aki tehette, a föld alatti titkos ciszternákban próbálta elfogyasztani az oda rejtett élelmet anélkül, hogy mások észrevehették volna. Mindez egybevág Josephus beszámolóival" – jegyezte meg az igazgató.

Josephus Flavius – eredeti nevén Joszéf ben Mattitjáhu – zsidó történetíró és hadvezér volt (37-100). Munkái, melyek nagy részét görögül írta, az ókorkutatás legfontosabb forrásai közé tartoznak. Legfontosabb műve A zsidó háború, amelyben gondolatokban és érzelmekben gazdag leírást nyújtott a rómaiak ostromáról, egyúttal részletesen tudósított a háborút kísérő rettenetes éhínségről is. (MTI)


 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008