mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Soha ne feledkezzünk meg mártír honfitársainkról

2013-07-04 11:17:14
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Promenád / Horváth Petra


A ma élő emberek számára a holokauszt üzenete, hogy világunk feszültségei és válságai közepette is vigyáznunk kell örök emberi érékeinkre és óvnunk, védenünk kell nehezen kivívott szabadságunkat, méltóságunkat – fogalmazott Almási István Hódmezővásárhely polgármestere a város zsinagógájában megtartott mártír megemlékezésen vasárnap.


h__dmez__v__s__rhely_plog__rmester.jpg
Almási István


Megemlékezést tartottak a holokauszt hódmezővásárhelyi áldozatainak 69 évvel ezelőtt történt tragédiájáról. A hódmezővásárhelyi zsidó temetőben kezdődött a Mártír megemlékezés, majd a zsinagógába látogatva a résztvevők a zsinagóga falán elhelyezett emléktáblánál „az igaz emberekről” és őeminenciája II. János Pál Pápáról hallhattak beszédet Balassa Lászlótól, a hitközség vezetőségi tagjától és Komlós Erikától hitközségi tagtól. A beszédeket követően koszorúkat helyeztek el az emléktáblák alatt, melyekkel tiszteletüket fejezték ki azok emberek iránt, akik a vészkorszak idején is tudták, hogy van választás és saját életük árán mentették a zsidókat.

A délután részeként félhatkor megkezdődött a központi megemlékezés, ahol a SOÁ 470 vásárhelyi áldozatára emlékeztek gyászistentisztelettel. Az istentisztelet előtt dr. Erdélyi Miklós, a hitközség ügyvezető elnöke felkérte Almási István polgármestert, hogy tartsa meg emlékezőbeszédét. A polgármester hangsúlyozta – fejet kell hajtani azok iránt, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben, tisztességesek a tisztességtelenségben, bátrak a megfélemlítettek között. Beszédében kifejtette – a ma élő emberek számára a holokauszt üzenete, hogy világunk feszültségei és válságai közepette is vigyáznunk kell örök emberi érékeinkre és óvnunk, védenünk kell nehezen kivívott szabadságunkat, méltóságunkat. Toleranciára, egymás elfogadására, tiszteletben tartására kell törekednünk, tisztelnünk kell egymás értékeit, hagyományait és ezek jegyében nevelni gyermekeinket.

A megemlékezésen dr. Steiner Pál országgyűlési képviselő is megtartotta emlékező beszédét melyben elmondta, minden egyes magyar zsidó ember, aki a holokausztban életét vesztette pótolhatatlan a hazának. A nemzet felelőssége és erkölcsi kötelezettsége, hogy soha ne feledkezzünk meg mártír honfitársainkról. Hozzátette: emlékezzünk meg a bátrakról, akik életüket áldozták, hogy életeket menthessenek. A gyászistentisztelet megkezdése előtt még Dr. Erdélyi Miklós is hozzáfűzött pát gondolatot az előtte szólókhoz, melyben kiemelte – együttesen kell küzdjünk a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen és a szolidaritás minden áron lévő erősítésében.

h__dmez__v__s__rhely_erd__lyimikl__s.jpg
Dr. Erdélyi MIklós


A beszédek megtartása után megkezdődött a hódmezővásárhelyi Zsinagógában a gyászistentisztelet.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008