mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Nagy sikerrel zárult a Kiskunhalasi Zsidó Tábor

2013-07-11 11:57:08
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


Három éve hívta életre a halasi tábort Róna Tamás rabbi. A zsidó gyökerű és a zsidóság iránt érdeklődő gyerekek nyaraltatásának anyagi fedezetét javarészt a környékbeli hitközségek adják össze.


kiskunhalas_t__bor_7.JPG

A siker óriási: idén már félszáz kis- és nagyiskolás érkezett Kiskunhalasra, hogy egy hetet töltsön el hagyományainkkal, szokásainkkal ismerkedve. A helyi elnök, Raáb András vezetésével hatalmas gyerekszobákat és tisztálkodó helyiségeket alakítottak ki a szervezők a hitközségi épületekben, a főépületben pedig kóser konyha működött. Péntek estére további gyerekek és felnőttek érkeztek a táborba, így száz fő ülte körül az ünnepi asztalt a tekintélyes méretű, gyönyörűen gondozott templomkertben, miután Róna Tamás rabbi és Nógrádi Gergely kántor vezetésével együtt fogadták a zsinagógában a Szombat bejövetelét.

Most arról kellene mesélnem, milyen öröm volt a gyerekekkel együtt strandolni, lovagolni, kézimunkázni, tábortüzet rakni vagy a tábori Ki Mit Tud?-on fellépni – így Róna Tamás rabbi. – Én mégis inkább egy olyan pillanatot ragadnék ki ebből a csodálatos hétből, amelynek alkalmával mindnyájunknak elszorult a torkunk. Nógrádi Gergely kántor úr épp elindult a Tórával a szombati olvasás után a Tóraszekrény felé, amikor hirtelen kialudtak a fények. Sötét borult a zsinagógára, a gyerekek félelmükben néma csendben, megmerevedve álltak a helyükön.

Feltehetően az idős épület áramellátásával lehetett baj, mi mégis égi jelnek vettük a néhány másodpercig tartó világtalanságot. A kiskunhalasi zsinagógában évtizedek óta alig van imádkozás. Ezúttal azonban tele voltak a padsorok, újra élet költözött a hideg öreg falak közé. S föntről mintha üzentek volna az ősök, az egykori halasi zsidó emberek: „Látjuk, hogy itt vagytok, és örül a szívünk!”

Álljon itt a támogatók, a szervezők és a táboroztató felnőttek neve: Raáb András elnök (Kiskunhalas); Dr. Feldmajer Péter elnök (Alföldi Területi Csoport); Grósz Andor professzor elnök (Kecskemét); Berman Dávid elnök (Szolnok); Róna Tamás rabbi (Alföldi Régió); Markovics Zsolt főrabbi (Szeged); Nógrádi Gergely kántor (Frankel Zsinagóga). A madrichok: Kinga, Hanna, Panni, Kis Csoki; a tábori segítők: Babi, Ági; a konyhában ügyködők: Gabika, Ica, Vanda, Bernadett, Kitti, Feldmájer Máté és a Jávor család Székesfehérvárról.

Mindegyiküknek jár egy nagy Skajah!

Ide kattintva tekintse meg képgalériánkat a facebook oldalunkon

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008