mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Megkezdődtek a 19. Makkabia Játékok Jeruzsálemben

2013-07-19 16:40:18
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Csütörtök este harmincezer vendég, Izrael vezetői, Benjámin Netanjahu kormányfő és Simon Peresz államelnök jelenlétében megnyitották Jeruzsálemben az ország történetének legnagyobb „zsidó olimpiáját”, a július 18-tól 30-ig tartó 19. Makkabia Játékokat.


makkabia_magyarcsapat.jpg
A magyar csapat ünnepélyes bevonulása a megnyitó ünnepségen


A négyévente megrendezett nemzetközi sporteseményen ezúttal majd kilencezer, pontosan  8919 zsidó sportoló vesz részt 78 országból, 42 sportágban kipróbálva magát. Magyarországról 76 tagú küldöttség érkezett Izraelbe, s 15 sportágban indulnak a megmérettetésen.

Az első Makkabia Játékot 1932-ben rendezték Tel-Avivban, ahová akkor még csak 18 országból négyszáz zsidó sportoló látogatott el. 81 évvel ezelőtt 120 postagalambot engedtek szabadon a megnyitón, a tizenkét zsidó törzset tíz-tíz galamb jelképezte.

Mind az öt kontinensről, Ausztráliától Dél-Afrikán át Indiáig, Európa szinte minden országából, és az amerikai földrészről is szinte mindenhonnan érkeztek sportolók. Sőt, az utolsó pillanatban még Kubából is kiengedtek 55 versenyzőt a hatóságok.

A Makkabia nem csak a fiataloké. Az úgynevezett masters kategóriákban az idősebbek is elindulhatnak, az 50 és a 100 méteres távon úszásban ezúttal még egy 80 éves dél-afrikai úszó is versenyez. Ő 1953-ban kénytelen volt visszalépni és otthon maradni, mert a johannesburgi építészkaron professzora ultimátumot adott neki: vagy diploma vagy úszás ötször egy héten. És ha nem is ő, de a tandíjat fizető szülők az építészoklevelet választották.

Lesz jégkorongozó reform rabbi Amerikából, 54 éves versenyúszásban induló családanya Sydneyből – aki csak negyven fölött tanult meg úszni egészségügyi okokból,– és persze krikettjátékosok Indiából. Egy 65 éves manchesteri tanárnő golfozik, 45 éves fia focizik, 17 éves unokája pedig tollaslabdázik ezen a páratlan világversenyen, ahol egyszerre jelennek meg a műkedvelő hobbijátékosok és az élsportolók.

Magyarországról női és férfi vízilabdacsapat, férfi ifjúsági futsal-csapat indul, és az egyéni sportágak közül vívásban, atlétikában, asztaliteniszben, teniszben, karatéban, tekvondóban, birkózásban, triatlonban, úszásban, lovaglásban lesznek versenyzők. Nevezett egy paralimpikon úszó is, és akadnak idősebb, 45-50, sőt 60 éves magyar versenyzők is.

"A Budapestről útnak indult csapatnak körülbelül a fele először jár Izraelben, és sokaknak közülük - bár zsidó származásúak - eddig nem volt semmiféle ismeretük sem a zsidó vallásról, sem a történelemről. Számukra afféle gyorstalpaló tanfolyamot szervezett a Magyar Makkabi Szövetség, ahol alapvető tudáshoz jutottak Izraelről, a zsidóságról és a Makkabi Játékok hagyományáról" – mesélte a delegációt vezető Jusztin Ádám az MTI tudósítójának.

A nemzetközi összehasonlításban is jelentős nagyságú magyar csapatból 10-15 versenyzőnek ez már nem az első zsidó olimpiája, és idén két díszvendég is vállalta, hogy elkíséri a válogatottat: Gedó György, aki az 1972-es müncheni olimpián ökölvívásban szerzett aranyérmet és Kenéz György vízilabdázó, aki az 1976-os montreali játékokon győztes csapat tagja volt. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008