mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Izrael kiléphet az EU projektjéből, ha maradnak az új irányelvek

2013-07-19 16:50:44
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Jeruzsálem azzal fenyeget, hogy kilép az Európai Unió kiemelt innovációs projektjéből, ha a szervezet nem mond le a megszállt területeken működő intézmények finanszírozási tilalmáról – írta a Maariv című izraeli napilap csütörtökön.A nyolcvan milliárd eurós költségvetésű „Horizon-2020” nevű program az EU új munkahelyek teremtését célzó, kiemelt tudományos és kutatási együttműködése, amelyben központi szerepet vállaltak az izraeli tudósok.

Az eredeti tervek szerint a zsidó állam több mint hatszáz millió euróval szállna be hét év alatt a programba, de mintegy másfélszeres kutatási támogatást kapna vissza. Izrael kutatóközpontként különleges helyzetet élvez a tudományos és fejlesztési együttműködésben, a projekt egyetlen olyan teljes jogú résztvevője, amely nem tagja az uniónak.

A lapnak név nélkül nyilatkozó jeruzsálemi tisztviselő szerint a kormány elhatározta, hogy nem éri be az uniós szankcióktól való elhatárolódással. "Az EU -nak el kell döntenie, hogy megéri-e számára lemondani az izraeli emberi erőforrásról”- nyilatkozta az illetékes. 

A külügyminisztérium egyik diplomatája szerint viszont súlyos csapást mérne a Horizon-2020-ból való kilépés az izraeli információs technológai szektorra. „Meg kell gondolnunk, hogy ez a lépés jó-e Izraelnek, nem megy-e túl messzire” – nyilatkozta.

Az EU pénteken életbe lépő irányelvei alapján megtagadja az együttműködést a megszállt területeken lévő izraeli intézményekkel és minden EU-s szerződést egy záradékkal lát el, amely leszögezi, hogy a szóban forgó területek nem részei Izraelnek. (MTI)

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008