mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Zsidók által alapított kórházi szárnyban született a brit trónörökös

2013-07-24 15:01:23
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


Nagy-Britannia leghíresebb csecsemőjének van némi zsidó kötődése ugyanis Katalin cambridge-i hercegnő olyan kórházi szárnyban hozta világra gyermekét, amelyet egykor zsidók alapítottak, illetve ők adták rá a pénzt.


katalin_ababaval.jpg

A londoni St. Mary's kórház bejáratnál kis emléktábla díszeleg: névtelen adományozónak állítanak emléket, aki nem feledkezett meg a szomszédjairól, és akinek adománya folytán felépülhetett a kórházi szárny 1937-ben. Az illető valójában nem kért névtelenséget és a kórházi szárnyat róla nevezték el. Frank Charles Lindo tehetős zsidó ember volt, London leghíresebb szefárd zsidó családjához tartozott. Lindo-nak nevezik azt az ezüst menórát, amely 1709-ben került Londonba, Elias Lindo és Rachel Lopes Ferreira házassága révén.

Az 1872-ben született Frank Lindo feleségül vette Violet Portmant, egy brit arisztokrata család tagját, aki a St. Mary kórház igazgatótanácsának tagja volt. Lindo 1938-ban elhunyt, és 111.500 Fontot adományozott a kórháznak, amelyből 5000 Fontot a Lindo szárnynak adott az adósságok törlesztésére. A kórházi szárny manapság nagyon modern és felkapott, de akkoriban a szerényebb anyagi helyzetben lévők kórházának számított. Lindo a végrendeletében Aldeburgh-i házát a kórházra hagyta, hogy a nővérek és a gyógyulófélben lévő betegek megfelelő elhelyezésben részesüljenek, és további 25.000 Fontos alapítványt hozott létre az épület fenntartására.

katalin_vilmos_tronorokos.jpg
Fotók: Daily Mail


Az emléktáblán ez áll: „Ajándéka, együttérzése és megértő személyisége lehetővé tette, hogy létrejöjjön ez az épület a beteg és szenvedő emberek megsegítésére. Mindig hirdesse ezen emléktábla határtalan nagylelkűségét.”

Frank Lindo bizonyára nagyon büszke lett volna, ha a királyi család sarja abban az épületben születik, amelyet ő alapított.

Babonák a születés körül

A királyi család is ragaszkodik ahhoz a hagyományhoz, amely a zsidó családokban is szokásos: a gyermek születése előtt a lehető legkevesebbet akarják elárulni a rokonoknak, barátoknak. Az ok: erkölcsösség és babona. Nem akarják, hogy a Gonosz felfigyeljen a magzatra, amint éppen ünneplik.

Vannak zsidó nők, akik amulettet hordanak a terhesség alatt. A középkori zsidó mitológia úgy tartotta, hogy a Lilith nevű démon fojtogatja a gyerekeket majd elrabolja őket az anyjuktól. Howard Schwartz, zsidó folklórkutató elmesélte, hogy amikor az édesanyja várandós volt vele és az állatkertben sétáltak, a nagymamája azt tanácsolta az édesanyjának, hogy ne nézzen a majmokra, mert bármi, amit lát a terhessége alatt, az hatással van a születendő babára.

Asher Lopatin, egy New York-i liberális ortodox jesiva elnöke szerint a várandósság és a szülést körülvevő babonáknak nincsen hagyománya a zsidó vallásjogban, sőt, azzal ellentétes: „Zsidóként az Örökkévalóban hiszünk, aki megvéd minket. A babonás hiedelmek olyan erők jelenlétét feltételezik, amelyek az Örökkévalón kívül állnak. Ez pedig már a mágia kategóriája.”

Történelmileg a mágiától és babonától a várandós anyák azt várták, hogy a bonyolult, előre nem látható és veszélyes terhességet valamilyen módon megkönnyítsék. A jelenkor tudománya sok mindenre választ adott, és manapság a legtöbb zsidó nő nem is ad a babonákra.

Felhasznált források: Jewish Press, Jewish Telegraphic Agency
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008