mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Őrizkedjetek, hogy el ne csábíttassék szívetek

2013-07-26 16:27:39
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Jó szombatot, Shabat Shalom


A Mazsihisz honlapjának hír és információszolgáltatása most megszakad a szombat ünnepének tiszteletére! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:08 óra, az ünnep kimenetele: 21:21óra.Szombat ünnepén a zsidó népnek vallási törvényei értelmében nem szabad munkát végeznie, beleértve ennek a honlapnak a frissítését is. A frissítések szombat estétől folytatódnak, pár órával az ünnep kimenetele, 21:21 óra után.

A Tórából ezen a héten a ”ÉKEV” heti szakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

Egy gondolat az Heti szakaszból:
„Emlékezzél meg az egész útról, amelyen vezetett téged az Örökkévaló, a te Istened negyven éven át a pusztában, hogy sanyargasson téged, hogy megtudja, mi van a szívedben, vajon megőrzöd-e parancsolatait vagy nem? (Mózes 5. 8.2.)  Dr. Bernstein Béla fordítása.


Ékev – és lesz jutalmául…
(Mózes 5. 7:12-11:25.)


„És lesz jutalmául annak, hogy hallgattok a rendeletekre, megőrzitek, hogy megtegyétek azokat, megőrzi neked az Örökkévaló, a te Istened a szövetséget és a szeretetet, melyről megesküdött őseidnek” (7:12).

Rási a következő kommentárt fűzte párásánk első mondatához: ha a könnyű micvákat, melyeket az ember "sarkával tapos" (semmibe vesz) meghallgatjátok, akkor az Ö-való is megőrzi az Izrael népének javát szolgáló ígéretét, melyet a heti szakasz a későbbiekben részletez.

A kocki rebbe, Menachem Mendel fejében kérdés fogalmazódott meg Rási megjegyzésével kapcsolatban: vajon mondhatunk-e egyáltalán olyat, hogy egy zsidó az általa könnyűnek tartott micvák egy részét „sarkával tapossa”? Nemde megtanították már bölcseink az Atyák fejezeteiben(2:1): „ügyelj a könnyű micvákra éppúgy, mint a nehezekre, mert nem ismered a parancsolatok jutalmát”. Nem erről van szó – folytatta a rebbe. Van egy előírásunk, melynek teljesítéséhez Izrael gyermekeinek sarkukkal kell taposniuk, nem más ez, mint az Izrael földjén való lakás (micvát jisuv erec Iszráel) parancsa. Tórai előírás, ennek ellenére sokan különösebb erőfeszítést nem igénylő micvaként (micvá kálá) tekintenek rá. A pászuk figyelmezte, hogy ugyanolyan komolyan kell venni, mint a Tóra többi, nehezebbnek látszó utasítását. Bölcseink a fenti vers, illetve a folytatásban(16.) olvasható „és távol tart az Örökkévaló tőled minden betegséget” mondat között összefüggést véltek felfedezni. Úgy gondolták, hogy a parancsolatokhoz való ragaszkodás, azok lelkes teljesítése lehetővé teszi, hogy a betegségek elkerüljék az istenszolgálatban élenjárókat.

Rabi Jehosuá ben Lévi a Talmud(Eruvin 54a) szerint igazi orvosságként tekintett a Tóra tanulmányozására: „ha fáj a feje, foglalkozzon Tórával, ha fáj a torka, gyomra, csontjai, vagy az egész teste, foglalkozzon Tórával”. „Minden parancsolatot, melyet én ma parancsolok neked, őrizzetek meg, hogy megtegyétek, hogy éljetek, sokasodjatok, bemenjetek és elfoglaljátok az országot, melyről megesküdött az Örökkévaló őseiteknek”(8:1). Ha belekezdtél egy micvába, akkor fejezd is be azt. Miért?

Rabbi Jochanán mondta: ha valaki elkezd egy parancsolatot (végrehajtani) és másik ember fejezi be, akkor az utóbbiról lesz (a micva) elnevezve. Honnan tanulod ezt? Mózestől. Mert mi van írva az egyiptomi kivonulással kapcsolatban? „És maghoz vette Mózes József csontjait”(2Mózes 13:19). Az egész nép a zsákmánnyal foglalkozott, Mose József csontjairól gondoskodott. Mózes meghalt a pusztában, nem jutott be az Országba, Izrael (népe) bevitte József csontjait és eltemette azokat, a Biblia nekik adta a micvát: „és József csontjait, melyeket felhoztak Egyiptomból, eltemették Schem-ben”(Józsua 24:32). Ezért mondta Mose rábénu: „minden parancsolatot (az elejétől a végéig) őrizzetek meg, hogy megtegyétek”. "és amit tett Dátánnal és Ábirámmal, Eliov, Rúbén fiának fiaival, hogy fölnyitotta a föld az ő száját és elnyelte őket, házaikat, sátraikat és minden lényt, mely hozzájuk tartozott, egész Izrael közepette"(11:6).

Mestereinknek feltűnt, hogy Mose rábénu nem említi az ügy központi szereplőjének nevét. Egyes feltevések szerint Korách azért maradt ki a felsorolásból, mert jó útra tért fiait nem akarta Mózes megszégyeníteni apjuk tettének felidézésével.

Darvas István rabbi / Forrás: OR-ZSE
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008