mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Élet és sors – egy könyv felszabadítása a KGB fogságából

2013-07-27 21:29:51
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

"Az Élet és sors című regény a zsidó gyökerekkel rendelkező Saposnyikov család története köré épül. (...) A könyvben több mint 150 karakter szerepel, körképszerűen bemutatva a lidércnyomásszerű sztálini évek alatti orosz mindennapok szinte összes gyötrelmét."Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az egykori KGB utódszervezete nyilvánosságra hozta Vaszilij Grosszman (1905-1964) orosz író és haditudósító Élet és sors című regényének eredeti kéziratát, amelyet 1961-ben kobozott el az egykori rettegett kommunista titkosszolgálat.

Tizennégy évvel Grosszman eredeti kéziratának lefoglalása után a regény egy másolatát – amely addig az író egyik barátjánál volt elrejtve – kicsempészték a Szovjetunióból és megjelentették Nyugaton – emlékeztet honlapján a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Grosszmannak, aki a mű elkobzásakor már ismert regényíró volt, és éveket töltött a frontvonalon a második világháborúban a Vörös Hadsereg haditudósítójaként, egy szovjet hivatalnok annak idején azt mondta, hogy a 900 oldalas regény olyan ártalmas a kommunista rezsimre nézve, hogy az "elkövetkező 200-300 évben" szóba sem jöhet a kiadása a Szovjetunióban – írta memoárjában Szemjon Lipkin költő, az író egyik barátja.

A regény rövidített változata 1988-ben jelent meg először a Szovjetunióban és a kommunizmus összeomlása után egyre nagyobb népszerűségre tett szert. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) helyettes vezetője, Szergej Szmirnov csütörtökön adta át a kéziratot Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszternek. A kézzel írt szöveget, annak írógépes változatait, a könyvhöz tartozó további több ezer oldallal, köztük szamizdatkiadványokkal és különféle vázlatokkal együtt, az Oroszországi Irodalmi és Művészeti Levéltárban veheti szemügyre a nagyközönség.

A szolgálat rövid közleménye szerint a régi KGB-raktárban porosodó dokumentumok napvilágra hozatalát "Vaszilij Grosszman kéziratának egyedisége és tudományos jelentősége" indokolta.

"Ez a könyv felszabadítása" – idézte az orosz hírügynökség a néhai író lányát, Jekatyerina Korotkovát. A biztonsági szolgálat nem közölte, hogy a kézirat különbözik-e a kiadott regénytől. A levéltár egyik belső munkatársa szerint a kutatóknak eddig nem volt lehetőségük a kézirat tanulmányozására.

Az Élet és sors című regény a zsidó gyökerekkel rendelkező Saposnyikov család története köré épül. A The Wall Street Journal hasábjain Joseph Epstein 2007-ben azt írta, hogy a mű egyike a 20. század legnagyszerűbb regényeinek. "A könyvben több mint 150 karakter szerepel, körképszerűen bemutatva a lidércnyomásszerű sztálini évek alatti orosz mindennapok szinte összes gyötrelmét" – húzta alá Epstein. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008