mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

A német kancellár meglátogatta a dachaui koncentrációs tábort

2013-08-21 17:22:27
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Angela Merkel német kancellár kedden meglátogatta a dachaui koncentrációs tábort, így a konzervatív politikus az első hivatalban lévő német kormányfő, aki felkereste a nácik első és leghosszabb ideig működő lágerét.A kancellár a bajorországi koncentrációs táborban megkoszorúzta az áldozatok tiszteletére emelt emlékművet, és holokauszt-túlélőkkel találkozott. "Különleges pillanat ez nekem" – mondta újságíróknak. Hozzátette, hogy a holokausztra emlékezve szomorúság és szégyenérzet tölti el.

Merkel a tábor túlélő foglyait összefogó egyesült elnöke, Max Mannheimer meghívásának tett eleget a látogatással. Mannheimer azután hívta meg a kancellárt, hogy megtudta, a politikus az országos kampánykörútja során az egykori koncentrációs tábor térségében fekvő városban is szerepel egy rendezvényen, az úgynevezett hagyományos dachaui népünnepély politikai fórumán.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa üdvözölte a látogatást, sokan viszont bírálták az időzítést. Az ellenzéki Zöldek például ízléstelennek nevezték, hogy Merkel a választási kampány közepén keresi fel a koncentrációs tábort. Tudósok is kritizálták a kancellárt.

A berlini antiszemitizmus-kutató tudományos intézet vezetője, Wolfgang Benz szerint lehetett volna "kevésbé provinciális" megoldást is találni az első dachaui kancellári vizit lebonyolítására. Ez így "egy kicsit gyenge, és nagyon-nagyon megkésett" gesztus – mondta a történész a ZDF közszolgálati televíziónak. 

Dachau mintaláger volt, a bajorországi létesítmény kialakítását és működési rendjét követték az összes többi náci koncentrációs táborban. Az első foglyokat Hitler hatalomra jutása után alig néhány héttel, 1933 márciusában szállították a dachaui táborba, ahol a háború végéig több mint 200 ezer embert fogtak kényszermunkára a nácik.

A táborba elsősorban zsidókat hurcoltak, de romákat, melegeket, politikai okokból üldözötteket is ezres nagyságrendben küldtek Dachauba a harmadik birodalom minden sarkából. A koncentrációs táborban legkevesebb 30 ezren haltak meg.

Bajorországban szeptember 15-én tartományi törvényhozási választást tartanak. Egy héttel később országos parlamenti választás lesz Németországban. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008