mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Szlichot – avagy a kopogó ember

2013-08-28 12:16:19
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: OR-ZSE


Klöpfler Samu bácsi Kelet-Magyarország valamelyik községében szeptember első napjaiban hajnali három órakor járta az utcákat, egyik kezében bot, másikban lámpás. Jól tudta, melyik ház előtt kell megállni. Büszke volt a nevére, melynek jelentése: kopogó.


slichot_illusztracio.jpg

A falu zsinagógájának mindenese samesza volt, de a Ros Hasono előtti vasárnap megkopogtatta a település zsidóinak ablakát és kiáltotta: „Aufstén zum szlichesz”. Felkelni a szlicheszhez, amelyet egyes helyeken szlichotnak neveznek.

Bocsánatkérő ima. Azon évben, mivel hétfőre esett Ros Hasono első napja, egy héttel korábban az ünnepet megelőző hajnalon kezdte kötelességét teljesíteni, mert legalább négyszer kell az imát elmondani. Nem bánta, szerette az őszi szellőt. Büszke volt hivatására, hogy kopogására gyülekeznek a hívek, mert még négy óra előtt felhangoztatott a nyitó zsoltár, a 145-ik Ásré Jajsvé.

Ez így ment az Engesztelés Napjáig, Jom Kipurig. Csak mosolygott azon, hogy a fránya pestiek, a beretvált ortodoxok, a Kazinczy és a Király utca környékén lagymatagon reggel fél hatkor, sőt egyes helyeken hat órakor kezdik a fohászkodást. Amikor ők már befejezik és nem Jom Kipurig mondják a pestiek, hanem csak Ros Hasonoig.

Bár a községben volt kántor, a szép hangú sajhet látta el a feladatot, de ezúttal tiszteletből Samu bácsi állhatott a pulpitus elé és nagy ünnepi dallamon ő recitálta a szlicheszt, az Örökkévaló (Áldassék a neve) tizenhárom tulajdonságát áhítattal többször is ismételték. Mivel az imakendőt, a táliszt csak akkor lehet áldással felölteni, ha a rojtok színét, a fehéret és a kéket természetes világosságon meg lehet különböztetni.

A hajnal még alig derengett, ez nem sikerülhetett, és társaitól kérte kölcsön az imakendőt, mert kölcsönkért táliszra nem mondanak áldást. De előbb magára öltött egy fehér köntöst, a kitlit, fejére fehér kipát tett a fekete helyett. Mint egy herceg, délcegen lépett az előimádkozó asztala, az omed elé. Maga elé tette a machzort, az ünnepi imakönyvet és nagy átéléssel zengett a hangja. A jelenlévők úgy érezték, hogy megbocsájtást nyernek minden akaratlan kihágásért.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008