mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Fakuló emlékek nyomában – a cigándi zsidóságról töredékesen

2013-09-17 12:26:27
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


„Mindazoknak, akik fajhoz, valláshoz, politikai irányvonalhoz tartozás tekintetében előítéletek nélkül tekintenek embertársaikra, és mindenkiben a világjobbító, tisztító szándékot képesek feltételezni.” (Veres Miklós irodalmár, gimnáziumi tanár)


cig__ndiszid__s__g.jpg

A Bodrogközben, Sárospatak és Kisvárda között, a Tisza folyó partján található Cigánd település önkormányzata saját forrásából jelentette meg Nagy István helybéli nyugdíjas pedagógus által szerkesztett „Fakuló emlékek nyomában – A cigándi zsidóságról töredékesen” című kiadványt. Az ezer példányban megjelentett könyv eladásából befolyt összeget a helyi zsidó temető rendbehozatalára fordítják.

Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy jövőre, a holokauszt 70. évfordulóján – egy tehetséges, helybéli, fiatal szobrászművész közreműködésével – kültéri alkotást készítenek és helyeznek el a településen.

Cigándon a múlt század első felében meglehetősen nagyszámú zsidó közösség élt és gazdálkodott. Tevékeny és markáns részesei voltak egy gazdag kulturális gyökerekkel rendelkező falu történelmének. A világháború sajnos szinte nyom nélkül letörölte a zsidó származású lakosokat Cigánd térképéről. Egy jelentős közösség egykori jelenlétéről már csak néhány tárgyi emlék tanúskodik, kőbe vésett nevek állnak a település II. világháborús emlékművén.

Kérjük kedves olvasóinkat, hogy támogassák a könyv megvásárlásával vagy egyéb felajánlással Cigánd város kezdeményezését, amelynek lakossága mindösszesen 3200 fő. A városban rengetegen élnek a létminimum alatt, kiugróan magas a munkanélküliek száma. A térség az ország egyik leghátrányosabb helyzetű, legszegényebb területe. Cigándot mindezek ellenére sokan a Bodrogköz kincseskamrájának tartják, ahol mindig is kiemelten fontosnak tartják, hogy méltóképpen emlékezzenek őseikre, ápolják kultúrájukat, gazdag hagyományaikat.

Támogatási szándékukat kérjük a cigand@cigand.hu E-mail címen jelezzék.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008