mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Megszűnik a német háborús bűnösöket „dicsőítő” magazin

2013-09-17 20:39:56
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Múlt-kor


A Simon Wiesenthal Központ sorozatos figyelmeztetései nyomán a hamburgi kiadó jelezte, hogy befejezi a német Der Landser (A honvéd) című történelmi magazin megjelentetését.A lapot jegyző Bauer Media Group bejelentette: eláll a Der Landser című magazin további közlésétől, miután a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ többször – legutóbb nyílt levélben – jelezte felé, hogy a lap több, a holokausztban résztevő náci tiszteket és osztagokat jó színben feltüntető írást jelentetett meg. A Bauer Media hivatalos közleményében ugyanakkor leszögezte, nem sértették meg a német jogot, de a továbbiakban nem jelentetik meg a lapot, mivel az már nem illeszkedik „portfóliójuk stratégiájába”.

A hamburgi kiadó döntése nagy győzelem a Simon Wiesenthal Központnak, a Der Landser ugyanis már megalapítása, az ötvenes évek óta parázs viták kereszttüzében áll. A Luftwaffe egyik volt tisztje, Bertold K. Jochim által gründolt, „mindent megtörtént eseményekre” alapozó „ponyvalap” mindig is úgy egyensúlyozott, hogy teret engedjen a véleményszabadságnak, és közben fellépjen a neonáci és antiszemita eszmék ellen. Olvasótáborának nagy része a második világháborús veteránokból került ki, de idővel a szélsőjobboldaliak körében lett népszerű.

Németországban – és további tizenkét európai államban – a holokauszttagadás ma bűncselekménynek számít. A Simon Wiesenthal Központ azonban többször is arra figyelmeztetett, hogy a Der Landser dicsőíti a holokausztban résztvevő náci egységek tetteit és figyelmen kívül hagyja az elkövetett háborús bűnöket. Az egyik legutóbbi számban például az egyik SS-osztag görögországi fellépéséről írtak, s kiemelték, hogy a görög falvak hálájukat fejezték ki a német fegyveresek érkezésekor.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008