mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Ferenc pápa: a zsidók és a keresztények párbeszéde a közös jövő kulcsa

2013-09-18 11:59:13
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A zsidóknak és a keresztényeknek közösek a gyökereik, párbeszédük a közös jövő kulcsa – hangsúlyozta hétfőn Ferenc pápa, aki a Vatikánban magánkihallgatáson fogadta Ronald S. Laudert, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnökét – adta hírül a nemzetközi szervezet.A katolikus egyházfő, aki márciusi beiktatása óta először fogadta a zsidóság egyik nemzetközi vezetőjét, a zsidó újév, a Rós Hásáná alkalmából boldog és békés 5774. évet kívánt a világ zsidóinak. A kötetlen hangvételű találkozón a pápa a világ vallási közösségei közötti párbeszéd erősítését szorgalmazta, és elítélte a fundamentalizmust, bármely hitről is legyen szó – olvasható a közleményben.

A pápa és a WJC elnöke beszélt a szíriai helyzetről, egyetértettek abban, hogy fel kell emelni a szavukat a vallási kisebbségeket, például az egyiptomi kopt keresztényeket érő támadások, valamint a régi bevett vallási szokások visszaszorítására irányuló törekvések ellen.

A szíriai konfliktusra utalva Ferenc pápa elfogadhatatlannak nevezte az emberek meggyilkolását. Úgy fogalmazott "a világ vezetőinek mindent meg kell tenniük a háború elkerülése érdekében".

Ferenc pápa külön aggodalmát fejezte ki a kóser vágás lengyelországi tilalmával kapcsolatban, és utasította Kurt Koch svájci bíborost, a zsidó kapcsolatokért felelős vatikáni bizottság elnökét, hogy járjon utána a történteknek, és már a jövő héten számoljon be vizsgálódásainak eredményéről – írja közleményében a WJC.

A lengyel parlament július közepén elutasította azt a kormány által támogatott törvényjavaslatot, amely újra engedélyezte volna a kóser mészárszékek működését az országban. Több más európai országban is elvben tiltott a kóser vágás, amely nem felel meg az általános uniós szabályoknak.

A közlemény szerint a pápa megismételte júniusban elhangzott nyilatkozatát, amely szerint "egy keresztény nem lehet antiszemita". "Ahhoz, hogy valaki jó keresztény legyen, meg kell értenie a zsidóság történetét és hagyományait" – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a zsidóknak és a keresztényeknek közösek a gyökerei, párbeszédük a kulcs egy közös jövő felépítéséhez.

A találkozó után nyilatkozva, Ronald S. Lauder dicsérte a pápa párbeszéd melletti elkötelezettségét, és azt mondta, hogy Ferenc pápa tevékenysége nemcsak a katolikus egyház újjászületését hozhatja, de új lendületet adhat a zsidósághoz fűződő viszonyának is.

A WJC elnöke szerint a katolikus egyház és a zsidóság viszonya az elmúlt kétezer évben soha nem volt olyan jó, mint most. Kifejtette: az elmúlt öt évtized egymást követő pápái sokat segítettek az előítéletek leküzdésében. "Ez lehetővé teszi számunkra, hogy együtt lépjünk fel a vallásszabadság védelmében, bárhol is kerüljön veszélybe, bármely közösséget is érintsen" – mondta Lauder, akit vatikáni látogatására mások mellett Jack Terpins, a Latin-amerikai Zsidó Kongresszus (LAJC) elnöke és Claudio Epelman, a LAJC ügyvezető igazgatója is elkísért. (MTI)

 


 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008