mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Holokauszt-emlékév: A határon túlról és a diaszpórából is várnak pályázatokat

2013-09-30 17:19:02
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A kormány másfél milliárd forintos kerettel civil alapot hoz létre a 2014-es magyar holokauszt-emlékévben megvalósuló civil és önkormányzati kezdeményezések támogatására – mondta L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke hétfőn.A fideszes politikus sajtótájékoztatóján kiemelte: a kezdeményezés célja, hogy az emlékévet, annak céljait a magyarországi zsidó közösségek bevonásával megismertessék a társadalommal, segítsék a szembenézést a történelemmel, valamint ösztönözzék a civil szféra aktivitását.

Kifejtette: a pályázat keretében egyebek mellett a társadalmi emlékezést és emlékeztetést segítő programokat támogatnak a magyar holokauszt témakörében, és segítik a zsidóság hagyományait, a helyi közösségeket ért veszteségeket bemutató programok szervezését. Ugyancsak ösztönzik a 2014. november 9-i Radnóti-emléknappal összefüggésben tervezett programok rendezését és a magyar holokauszttal kapcsolatos tudományos publikációk, szakmai kiadványok megjelentetését – mondta.

L. Simon László hozzátette: szintén támogatják a holokauszt új művészi feldolgozásainak elkészítését, a holokauszttal kapcsolatos kiállítások rendezését és az emlékév céljaival összhangban álló ösztöndíjak kiírását.

A pályázatokat november 15-ig várják – közölte. Pályázhatnak természetes és jogi személyek, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek. A nyertes pályázó vissza nem térítendő támogatásban részesül. Mivel nincs pályázati önrész, egy kezdeményezésnek akár a teljes költségvetését fedezheti az alap – mutatott rá. Megjegyezte: sok pályázóra számítanak.

L. Simon László kitért arra is, hogy nagyon széles azoknak a köre, akik pályázhatnak az alap támogatására. A határon túlról és a diaszpórából is várnak pályázatokat, hiszen nemcsak az ország határain belül élő magyarokat sújtotta a vészkorszak – hangsúlyozta.

A politikus azt is elmondta, hogy a benyújtott pályázatokról a kulturális és sajtóbizottság dönt. Legkésőbb december 10-ig véleményezi és rangsorolja, majd a Miniszterelnökséget vezető államtitkár elé terjeszti a beérkezett pályázatokat. A bizottság munkájába több szervezetet is bevonnak, például a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetséget és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványt - magyarázta.

L. Simon László kiemelte: a pályázatok támogatásáról a Miniszterelnökség legkésőbb december 15-ig dönt. (MTI)

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008