mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Az Emberiség nagykövete díjjal tüntették ki George Clooneyt

2013-10-04 10:34:29
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Humanitárius tevékenységéért tüntette ki csütörtökön New Yorkban George Clooney hollywoodi filmsztárt Steven Spielberg filmrendező, a holokauszttúlélők vallomásait rögzítő USC Soá Alapítvány létrehozója.


georgeclooney_facebookra.jpg

Humanitárius tevékenységéért tüntette ki csütörtökön New Yorkban George Clooney hollywoodi filmsztárt Steven Spielberg filmrendező, a holokauszttúlélők vallomásait rögzítő USC Soá Alapítvány létrehozója.

A New York-i Természettudomány Múzeumban csütörtök este rendezett adománygyűjtő gálán megemlékeztek a Schindler listája című holokausztdráma bemutatásának 20. évfordulójáról. Az alkotásért 1994-ben Spielberg rendezői Oscar-díjat kapott az Amerikai Filmakadémiától, amely további hat díjjal, köztük a legjobb filmnek járó szoborral jutalmazta a produkciót.

Spielberg alapítványának elismerésével, az Emberiség Nagykövete-díjjal tüntette ki George Clooneyt, akinek köszöntésére a Gravitáció című új filmben vele együtt szereplő Sandra Bullock és Jon Stewart televíziós személyiség is megjelent a ceremónián.

„George az emberbarátok legjobb fajtájához tartozik: alázatos emberbarát. Kivételes példája az apátia fölé kerekedő cselekvésnek” – fogalmazott a rendező, kiemelve a színész dárfúri menekültekért tett erőfeszítéseit.

Clooney az összegyűlt adományozók előtt kijelentette: „A mi munkánk, hogy megnehezítsük a rosszfiúk dolgát, valamint azt is, hogy a jófiúk szemet hunyjanak a rossz dolgok fölött”.

A színész elismerően szólt Spielberg alapítványáról, amely videóra rögzíti a második világháború holokauszttúlélőinek vallomásait, hogy a következő nemzedékek is tanulhassanak belőlük.

Spielberg 1994-ben hozta létre az alapítványt, amelynek székhelye 2006 óta a Dél-Kalifornia Egyetemen van. A szervezet eddig közel 52 ezer szemtanú vallomását rögzítette. Az archívum a világ legnagyobb ilyen jellegű digitális gyűjteménye.

A rendező a gála előtt elmondta, hogy az alapítvány munkája új fázisához érkezett: újabb népirtások túlélőinek videovallomásait kezdik rögzíteni. Először a ruandai népirtással foglalkoznak, majd a kambodzsai és örmény túlélőket kutatják fel.

Spielberg felidézte, hogy családjának egyetlen tagja sem esett áldozatul a holokausztnak, de nagyanyja segített angolul tanulni a náci népirtás elől Amerikába menekült magyar zsidóknak. Hároméves gyerekként a számokat a házukban gyakran megfordult egyik túlélő karján látott auschwitzi tetoválásról tanulta meg – mesélte. (MTI)


 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008