mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Zoltai Gusztáv: A vallási tolerancia nemzetek és országok felett áll

2013-10-11 09:22:44
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A különböző hitek és vallások színesítik egy ország vallási térképét, erősítik a demokratikus értékeket – fogalmazott Zoltai Gusztáv a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója a Hit és egység Közép-Európában című ökumenikus konferencián, pénteken az Országház Felsőházi termében.A nemzetközi tanácskozás a visegrádi négyek országaiból érkező fiatalok részvételével került megrendezésre.

hit__segys__g_logo_page_001.jpg


Horváth János fideszes országgyűlési képviselő a rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón a keresztény és a zsidó örökség fontosságáról beszélt, hangsúlyozva: számos tennivaló van még a vallások közötti párbeszéd érdekében. Az Országgyűlés korelnöke azt tanácsolta a vallási felekezetek képviselőinek, hogy hallgassák meg egymást.

Arszeniosz Kardamákisz metropolita arról beszélt, a vallásnak és a hitnek elsőrendű szerepe, hogy Istenhez kapcsolja az embereket. Nagyon fontos a fiatalok közötti őszinte párbeszéd – mondta, hozzátéve: aki a vallás ellen harcol, tulajdonképpen az emberiség ellen folytat háborút. A vallás nevében csak olyan küzdelem folytatható, aminek a célja a megbékélés, a barátság – mutatott rá.

Jelenits István piarista szerzetes, professor emeritus kiemelte: nagyon fontos a fiatalokkal való találkozás ökumenikus alapon. Az, hogy a konferencia résztvevői a visegrádi országokból érkeztek, szavai szerint ezen országok, nemzetek összetartozásának gondolatát is feleleveníti. Azt kívánta, hogy a mostani kezdeményezés bizonyuljon életképesnek, és további alkalmak kövessék majd a jövőben.

Szemerey János, evangélikus püspök szerint a tanácskozás azt jelzi, az egyházak és a különféle vallási felekezetek számon tartják egymást. Maga a találkozás is óriási érték - fogalmazott, létkérdésnek nevezve, hogy megtalálják egymás felé a hangot, egymás kezét. Egy olyan Európában, ahol a határokat lebontják, nagyon fontos, hogy megszűnjenek azok a határok is, amelyek előítéleteket keltenek – mondta.

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója azt mondta, a konferencia nagyon fontos társadalmi célja, hogy a vallások és felekezetek között folytassa és erősítse a párbeszédet, hirdesse a toleranciát, egymás elfogadását. Sokkal több köt össze, mint ami elválaszt – hangoztatta, hozzátéve: a különböző hitek és vallások színesítik egy ország vallási térképét, erősítik a demokratikus értékeket. Közös feladatnak nevezte a békés együttélés hirdetését. A vallási tolerancia nemzetek és országok felett áll – mutatott rá.

A tanácskozáson szó volt a tradícióról, szabadságról, és hitbeli elkötelezettségről, a jelenkor kihívásairól a zsidó és keresztény fundamentumú Európában, valamint a kontinens jövőjéről a fiatalok és a politika aspektusából.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008