mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Mennyire elterjedt valójában az antiszemitizmus Magyarországon?

2013-10-11 10:03:57
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Kerkó Péter, Juhász Attila, Molnár Csaba / Political Capital Institute


Új felmérés, új adatok. Hét állítás a magyarországi antiszemitizmus politikai természetéről az írás a Szombat internetes oldalán olvasható.A megkérdezettek 28 százaléka számára nem rokonszenvesek a zsidók, 34 százalék számára viszont igen. A „finomabb” összeesküvés-elméletes antiszemitizmus mögött azonban jóval könnyebb többséget kimutatni.

A magyarországi antiszemitizmus körül az utóbbi években megélénkült hazai és nemzetközi közbeszédben egyszerre van jelen a bagatellizálás és a hiszterizálás, ami megnehezíti a tisztánlátást. Milyen és mennyire elterjedt valójában az antiszemitizmus Magyarországon? Erre a kérdésre igyekszünk adunk választ saját kutatásaink és korábbi vizsgálatok alapján.

1) Az antiszemitizmus nem egydimenziós jelenség. Nincs még egy olyan előítélet, ami pszichológiai élmény-jellegét, hatását és kifejezésmódjait tekintve ennyire sokszínű és változatos lenne. Kutatásunkban az antiszemitizmus két típusát vizsgáltuk: Az archaikusabb ellenségeskedést kifejező nyílt, érzelmi alapú, „zsigeri”, elutasítást és a vélekedések formájában megjelenő antiszemita összeesküvés-elméleteket. A kettő társadalmi bázisa, elterjedtsége és politikai háttere merőben eltérő.

2) Az antiszemitizmus megosztó. Szemben a cigányellenességgel, melyet korábbi kutatásaink szerint gyakorlatilag politikai táborokon és társadalmi csoportokon átívelő társadalmi konszenzus övez, a zsidókhoz való viszony sokkal polarizáltabb: nemcsak az antiszemiták, de az anti-antiszemiták (filoszemiták) tábora is erős és népes.

3) A többség Magyarországon nem meggyőződéses, nyílt antiszemita. Gyakorta elhangzik az a vélekedés itthon és külföldön is, hogy az antiszemitizmus a többség ideológiája. A „zsigeri” antiszemitizmusra ez bizonyosan nem igaz: Kovács András 2011-es kutatásai alapján például a nyílt antiszemiták aránya (akik szerint „a zsidók ellenszenvesek”) nem haladja meg a társadalom egynegyedét. A Political Capital 2013 júliusában végzett felmérése szerint (melynek eredményei a magyar internetező népességre vonatkozóan reprezentatívak) a megkérdezettek 28 százaléka számára nem rokonszenvesek a zsidók, 34 százalék számára viszont igen. A „finomabb” antiszemita összeesküvés-elméletek mögött azonban jóval könnyebb többséget kimutatni.


A „zsigeri” antiszemitizmus különböző szavazótáborokban

magyarorsz__g_antiszemitizmus.jpg

A teljes írás ide kattintva olvasható el
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008