mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Együttműködés és verseny

2013-10-12 19:05:33
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Gadó János / Szombat


Az előző közgyűlésen a nyolc vezetőségi tagból csak négyet tudtunk megválasztani. A most vasárnap tartandó közgyűlésen mindezt pótolni kell. (…) Abban bízom, hogy minden vezetőségi tag a Mazsihisz érdekeit és értékeit fogja szem előtt tartani – fogalmazott Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke a Szombat folyóiratnak adott interjújában. A teljes beszélgetés ide kattintva olvasható el.


heislerandr__s_bek__sz__n__.jpg
Fotó: Kallos Bea / MTI


Hogy halad a Mazsihisz gazdálkodásának átvilágítása?

Elkészítettünk egy ajánlati felhívást. Ebben a szakmai munkában részt vett a Mazsihisz elnöke, alelnökei és a számvizsgáló bizottság elnöke. Ezt kiküldtük négy cégnek, mivel meghívásos pályázatban gondolkodunk. Úgy döntöttünk, hogy meghívunk egy nagy nemzetközi céget, amely stratégiai árat ígért, valamint három magyar céget. Mindegyik megfelelő referenciával rendelkezik. A végső döntést pedig a Mazsihisz vezetősége és a BZSH elöljárósága közösen fogja meghozni.

Úgy tudom, a vezetőség határozatképességével problémák vannak.

Valóban. Az előző közgyűlésen a nyolc vezetőségi tagból csak négyet tudtunk megválasztani. A most vasárnap tartandó közgyűlésen mindezt pótolni kell.

Ez a közgyűlés bizonyosan olyan tagokat fog megválasztani, akik támogatják az átvilágítást és az Ön egyéb törekvéseit?

Erre nincs garancia. Rosszabbik esetben akár „kisebbségi kormányzásra” is föl kell készülni – ahogy ezt a nagypolitikában nevezik. De én abban bízom, hogy minden vezetőségi tag a Mazsihisz érdekeit és értékeit fogja szem előtt tartani. Bíztató, hogy a Mazsihisz és a BZSH vezetősége is egyhangúan (utóbbi esetben egy tartózkodással) megszavazta az átvilágítást.

Horovitz Tamás, aki az előző elnökválasztáson alulmaradt Önnel szemben, több levelet is írt, amelyben arról győzködte a közgyűlési tagokat, hogy az Ön megválasztása illegitim volt.


A Választási Bizottság elnök-asszonya, mint illetékes, jogászokkal történt konzultációt követően nem értett egyet Horovitz Tamás véleményével, ezért én a magam részéről lezártam ezt az ügyet. Meg vagyok győződve, hogy a Mazsihisz közössége nem lenne vevő egy újabb elnökválasztásra, egy újabb ezzel járó botrányra. Elég volt ezekből a cirkuszokból, dolgozni és fejlődni kell.

Kizárt, hogy a soron következő közgyűlésen, az elmúlt évekből ismerős, puccshoz hasonló eseményekre kerüljön sor?

Abban reménykedem, hogy a Mazsihisz működése a racionalitás keretei közt fog maradni. Aktívak voltunk, próbáltuk a tagságnak elmagyarázni a szükséges változások lényegét. Képviseljük az ügyeinket személyesen és a médiában egyaránt. Újabb puccskísérlet persze nem zárható ki – a szervezet „mentális állapota” rossz.

A választási procedúrában az ügyvezetés erőssége a pénzügyi források fölötti kontroll, így sok mindent tud ígérni. Hogy lehet ezt „kontrázni”, ha az vezetőség nem fér hozzá közvetlenül pénzügyi forrásokhoz?

A vezetőség és a tagság is látja, hogy a Mazsihiszben nem jó irányba haladtak a dolgok. A Mazsihisz súlya a közéletben csökkent, méghozzá gyors ütemben. Ha ez a folyamat folytatódik, ígérhet bárki bármit, az ígérgetéseknek nem lesz fedezete.

A teljes interjú ide kattintva olvasható el

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008