mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Horthy-szobor felavatás: Tiltakozott a Zsidó Világkongresszus elnöke

2013-11-04 20:32:02
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Sajtóközleményben fejezte ki felháborodását a budapesti Horthy-szobor felavatása miatt hétfőn Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke.A szervezet honlapján megjelent közleményben Lauder azt írta, hogy Horthy Miklós Adolf Hitler szoros szövetségese volt és hogy kormányzása alatt több mint félmillió zsidót deportáltak haláltáborokba.

lauder_cimlapra.jpg"Történelmi paródia nyilvános elismerésben részesíteni egy olyan embert, aki 1938-ban bevezette a zsidóellenes törvényeket, aki Adolf Hitler oldalán állt a második világháború előtt és alatt, és aki nem akadályozta meg a magyar zsidóság legyilkolását" – hangoztatta a WJC elnöke.

Hozzátette: "a Jobbik ismét megmutatta igazi valódi arcát: ez egy antiszemita, fanatikus és antidemokrata párt. Ideje, hogy Magyarország határozottan fellépjen a párt ellen és megakadályozza, hogy szobrokat állítsanak annak, aki társa volt minden idők legelvetemültebb tömeggyilkosának."

Ronald S. Lauder ugyanakkor elismerését fejezte ki azoknak, akik tiltakoztak a szobor leleplezése ellen. Kifogásolta viszont, hogy a főbb pártok közül nem mindegyik támogatta a tiltakozást. A WJC vezetője szerint "úgy tűnik, hogy egyes magyar politikusok aggódnak hazájuk nemzetközi hírneve miatt, de tagadják, hogy létezik egy olyan probléma országukban, amelyet sürgősen kezelni kell, ez pedig a szélsőjobb által terjesztett növekvő antiszemitizmus és rasszizmus".

Lauder szerint az antiszemitizmus valós jelenség Magyarországon. Említést tett arról, hogy egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint a magyar zsidók 91 százaléka úgy érzi, hogy ez felerősödött az elmúlt öt évben. Figyelmeztetett, hogy a Jobbik nem marginális jelenség és szintén felmérésre hivatkozva felhívta a figyelmet, hogy a 30 év alatti szavazók csaknem egyharmada rokonszenvezik ezzel a párttal. A WJC elnöke ezért megfelelő fellépést sürgetett azok ellen, akik a rasszizmust és az antiszemitizmust propagálják.

Hangsúlyozta, hogy a WJC üdvözli a magyar kormánynak az antiszemitizmus elleni harccal kapcsolatos nyilatkozatait. Rámutatott ugyanakkor, hogy "a szavak önmagukban nem elegendők".

"Noha a Jobbik szabad választásokon nyert parlamenti képviseletet, nyilvánvaló, hogy ez a párt aktív a demokrácia aláásásában. A magyar kormánynak meg kellene vizsgálnia, hogy a Jobbik mely cselekedetei irányulnak az európai normák és a magyar törvények ellen és ennek megfelelően kellene eljárnia” – írta közleményében a Zsidó Világkongresszus elnöke. (MTI)

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008