mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2017. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szavazó

Megújuló zsinagógák: Debrecenben és Nagyváradon

2013-11-11 12:12:32
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Megkezdődik a debreceni Kápolnási utcai és a nagyváradi Zion zsinagóga felújítása a két hitközség és a városi önkormányzatok közös pályázatán nyert 1,41 millió euróból.


debrecen_kápolnásiutca_1.jpgnagyv__rad_zsinagoga_k__r__spart.jpg
A debreceni és a nagyváradi zsinagóga


Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke a projekt hétfői debreceni nyitórendezvényén elmondta: a több mint négyszázmillió forintos összegből 68 milliót használhat fel a magyar fél.

Az 1910-ben épült Kápolnási utcai zsinagóga tetejének kicserélik a héjazatát, felújítják a csapadékvíz-elvezető rendszert, a külső homlokzatot és elvégzik a belső festést. A december 1-jén induló munkálatok határideje 2014. május 31.

A hitközség elnöke elmondta, hogy a hatszáz fő befogadására alkalmas zsinagóga egyik különlegessége a nagy kupola a zsidó csillaggal, amely kiemelkedik a környezetéből. A külsejében modern, szerkezeti felépítésében bizánci hatásokat tükröző templomot budapesti műépítészek, a László-testvérek tervezték. Az épületet 2000-ben nyilvánították műemlékké.

Horovitz Tamás kiemelte, hogy a debreceni az ország második legnagyobb zsidó hitközsége, számos, a Debreceni Egyetemen tanuló izraeli diák is gyakorolja itt a vallását.

Papp László, Debrecen alpolgármestere a zsinagógában tartott projektnyitón elmondta: a városi zsidónegyed korábban elkezdett, félmilliárd forintos megújítási programjának az egyik állomása a Kápolnási utcai műemléképület rekonstrukciója.

Hozzátette: Debrecen hitéleti és kulturális örökségének megőrzését az önkormányzat is támogatja, amelyet a belvárosi zsidó negyed megújítása mellett a református kampusz fejlesztései, az ott folyó rekonstrukciós munkálatok is jelzik.

Felix Kappelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke kifejtette: Nagyvárad nemcsak a nemzetiségek, hanem a vallási közösségek találkozásának városa is. A hitközségük által fenntartott mintegy húsz kulturális és sporttevékenységet folytató intézmény nyitva áll a multikulturális város és az odalátogatók előtt is.

A Körös partján álló nagyváradi Zion zsinagóga és a debreceni templom felújítására a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programon nyertek pályázati forrást. (MTI)

 


 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008