Eseménynaptár
2015. Augusztus « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó
Mi a Mazsihisz technikai száma, amelyre várjuk az egyházaknak felajánlható 1%-ot?

Fejlesztések és megújulás a Budapesti Zsidó Hitközségnél

2014-07-16 10:40:50
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


Budapesti Zsidó Hitközség a Zöldgazdaság-fejlesztési program keretében, 60%-os támogatási intenzitás mellett 127 266 784 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a budapesti székhelyének 19. sz. végén épült műemléki védettségű székházának és közösségi tereinek nyílászárói cseréjére, fűtés korszerűsítésére és a padlásfödémek szigetelésére, idén ősszel. A fejlesztés a Síp utcai és Wesselényi utcai épületeket érinti, a kivitelezés legkésőbb 2015-év nyarán zárul.szchenyi_2020_cikkbe.jpgA projekt egyik célja, hogy hozzájáruljon Magyarországon az energiahatékonyság fokozásához, továbbá üvegházhatású gázok (ÜHG) mennyiségének csökkentéséhez. A projekt hatására a fejlesztéssel érintett épületek évente 101,71 tonnával kevesebb ÜHG-t fognak kibocsátani és 1549 GJ energiát takarítanak meg.

Az összesen 212 millió forintos beruházás során, a Síp utcai épület pinceszintjén található kazánházban egy kondenzációs ikerkazán kerül beépítésre, amely a székházat, a Wesselényi utcai épületet, a Zsinagógát és a Múzeumot látja el fűtési energiával.

A fűtéskorszerűsítés során az alap és felszálló vezetékek megmaradnak, a radiátorokat lapradiátorokra cserélik. Ezáltal biztosítják az épületben tartózkodók számára az optimális hőmérsékletet. A fűtéskorszerűsítés mellett a főhomlokzat portáljait cserélik, egységesítik, illetve hőtechnikailag javítják. A főhomlokzat külső nyílászáróit is kijavítják. A Wesselényi utcai épületen korszerűsítéssel a homlokzati nyílászárók érintettek, valamint a padlás, ahol utólagos hőszigetelést hajtanak végre.

A projekt során Budapest építészeti- és műemléki örökségének fejlesztésére és megóvására kerül sor, úgy hogy a város szövetében építészetileg megmarad az utókor számára.


 

Megkezdődött az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem épületenergetikai korszerűsítése


A 2014. április 10-én hatályba lépett a MAZSIHISZ 60%-os támogatási intenzitású épületenergetikai projektet tartalmazó támogatási szerződése.szchenyi_2020_cikkbe.jpgA 133 millió Ft-os beruházás a Zöldgazdaság-fejlesztési program keretében 79 910 940 forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem épületétének nyílászárói cseréjére, fűtés korszerűsítésére, külső oldali szigetelésre és napelem telepítésére. A fejlesztés a Scheiber Sándor utca 2. sz. alatti, helyi védelem alatt álló épületet érinti, a kivitelezés legkésőbb 2015. tavaszán zárul.

A projekt legfőbb célkitűzése, hogy hozzájáruljon Magyarország épületeinek energiahatékonyságának javításához, továbbá az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátott mennyiségének csökkentéséhez. A projekt hatására a fejlesztéssel érintett épület évente 74,93 tonnával kevesebb ÜHG-t fog kibocsátani és 777,09 GJ energiát takarít meg.

A kivitelezési munkálatok 2014. július elejével elindultak. A tervezett fejlesztés során az épület központi, állandó hőmérsékletű gázkazánjait kondenzációs falikazánokra cserélik. Ezen kívül a fejlesztés során az épületben a meglévő, megmaradó konvektorlemezes acéllemez lapradiátorok kézi radiátorszelepeit termosztatikus radiátorszelepekre cserélik. A meglévő nyílászárókat korszerűsítik: a gerébtokos nyílászárókat, kedvezőbb hőátbocsátási tényezőjű háromrétegű hőszigetelő üvegezésű nyílászárókra cserélik, a kapcsolt gerébtokos nyílászáróknál a meglévő belső ablakszárnyat cserélik kétrétegű hőszigetelő üvegezésű szárnyra.

A padlásfödémet 30 cm üveggyapot hőszigeteléssel, az udvari homlokzati falakat 14 cm grafit EPS hőszigeteléssel látják el. A megújuló energia hasznosítására 29,4 kWp teljesítményű napelemes rendszert telepítenek.

A projekt eredményeképp Budapest építészeti- és műemléki örökségének megóvására kerül sor.
  

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008