mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

ENSZ-főtitkár: megborzongok mindazok kegyetlensége miatt, akik ezt a halálgyárat építették

2013-11-18 20:34:34
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn meglátogatta az auschwitz-birkenaui holokauszt-emlékhelyet Lengyelországban, hogy lerója tiszteletét az áldozatok emléke előtt.A főtitkár átsétált a hírhedt Arbeit macht frei táblával ellátott bejárati kapun, ahol Meir Lauval, Izrael volt országos főrabbijával találkozott, akit gyermekként több koncentrációs táborban tartottak fogva.

A magas rangú diplomata ezután megtekintette a tábor embertelen körülményeit dokumentáló kiállításokat, amelyek egyebek között az áldozatok haját, bőröndjeit és egyéb tárgyait őrzik a vöröstéglás barakkokban.

Ban koszorút helyezett el az úgynevezett halálfal előtt, ahol több ezer embert, többségükben a lengyel ellenállás tagjait végezték ki a második világháború alatt. Ezután a főtitkár felkereste a közeli Birkenaut (Brzezinka), az egykori megsemmisítő tábor helyszínét.

"Döbbenten állok a gázkamrák és a krematórium előtt, és megborzongok mindazok kegyetlensége miatt, akik ezt a halálgyárat építették" – mondta az ENSZ-főtitkár azon a rendezvényen, amelyen a holokauszt túlélőivel és európai fiatalokkal találkozott.

Ban szólt a legutóbbi – kambodzsai, ruandai – népirtásokról, a srebrenicai mészárlásról, rámutatva, hogy a gyűlölködés izzó parazsa a második világháború óta másutt is lángra lobbant, és a zsarátnok ma sem aludt ki.

"A világnak soha nem szabad elfelejtenie, letagadnia vagy kisebbítenie a holokausztot" – hangsúlyozta a főtitkár. Hozzátette: "ébernek kell maradnunk, és többet, sokkal többet kell tennünk azért, hogy az egyenlőséget és az alapvető jogokat előmozdítsuk". (MTI)

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008