mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Heisler: akik hanukiákat törnek össze, azok közösségünket támadják

2013-12-04 11:07:58
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


Budapest a 19. század közepétől az együttélés városa volt, zsidók és nem zsidók alkották olyanná, melyre ma büszke lehet minden magyar – fogalmazott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke kedd este a budapesti Nyugati téren, ahol fellobbantak az idei hanuka hetedk lángjai. Az eseményen a Mazshisz részéről jelen volt még és gyertyát gyújtott Deutsch László főrabbi, az amerikai úti szeretkórház vallási vezetője.


habad_heisler_1.jpg

Hanuka hetedik gyertyáját gyújtjuk ma este. Akit érdekelt, akár minden nap meghallgathatta rabbijainktól a hanuka történetet. Időszámításunk előtt 165-ben, Jeruzsálemben történt a csoda.

Nemrégen magam is ott jártam. Hajnalban a szobám ablakán beszűrődött a müezzin imára hívó dala, reggel a misére hívó harangszót hallottam, később a szálloda imaterméből kiszűrődő sahrisz ima mormogását.  Jeruzsálem három világvallás otthona, ahol a vallások békéjét csak a szélsőségesek, a fundamentalisták tudják megzavarni.

Budapest a 19. század közepétől az együttélés városa volt. Zsidók és nem zsidók alkották olyanná, melyre ma büszke lehet minden magyar. Ha sétát teszünk a városban, szinte mindenütt találkozhatunk a zsidóság nyomaival. Épületek, kultúra, irodalom és tudomány jelzi tevékenységüket. A virágzó zsidó életet csak a zsidó törvények, majd a holokauszt tudta ketté törni.

habad_deutchh.jpg
(Fotók: Demecs Zsolt / zsidó.com)
 

A rendszerváltást követően Budapest újra az együttélés városa lehet: itt él kelet-közép Európa legnagyobb zsidó közössége. Van azonban egy törpe kisebbség, amelyik ezt folyton meg akarja zavarni: az elmúlt napokban éppen chábád testvéreink hanukai gyertyatartóit rongálták meg. 

Mi a teendőnk? Tiltakozzunk – tanácsolják sokan. Én más véleményen vagyok. A tiltakozás ugyanis a demokratikus párbeszéd egy különös formája. Akik kegytárgyakat rombolnak, dzsámikat rongálnak, kereszteket döntenek vagy hanukiákat támadnak, azok nem a demokratikus kultúra részei, azok barbárok. A barbárok pedig nem lehetnek a demokratikus közélet szereplői.  Akik hanukiákat törnek össze, azok közösségünket támadják!

Mi azonban nem félünk. Néhány hanukai gyertyatartó megrongálásától nem fogunk megijedni. Lám’, most is itt vagyunk. Aki ismeri a történelmet, az tudja, a zsidóság első szentélyét időszámításunk előtt 586-ban rombolták le a babilóniaiak. A második szentélyünket pedig időszámításunk szerint 70-ben gyújtották fel a rómaiak. A zsidóság mégis fennmaradt. Fennmaradt, s hatvanöt éve új államot alapított. Izraelt.

Ne legyen kétsége senkinek, az elmúlt kétezer év már bebizonyította: a zsidóság ellen harcolni lehet, de legyőzni soha!

Hag hanuka szaméah! – Örömteli hanuka ünnepet kívánok!
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008