mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Zsidó jövő Európában – pódiumbeszélgetés a berlini magyar nagykövetségen

2013-12-04 13:22:13
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Zsidó jövő Európában címmel tartottak pódiumbeszélgetést kedden a berlini magyar nagykövetségen magyar és német zsidó fiatalok részvételével.A nagyjából nyolcvan fős, többnyire németekből álló közönség előtt folytatott beszélgetést felvezető beszédében Czukor József nagykövet kiemelte, hogy Magyarországon él a harmadik legnagyobb európai zsidó közösség. Tagjai "honfitársaink, magyarként azonosítják magukat" – mondta a diplomata.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány vállalja a magyar államnak és hatóságainak a holokausztban viselt felelősségét. Utalt arra, hogy Magyarországon 2014 a holokauszt emlékéve lesz.

A nagykövetség több mint egy éve szervez nyilvános fórumokat az európai zsidóságról az Initiative Schalom nevű németországi mozgalommal. A rendezvénysorozatot azért is szervezik, mert "vannak gondjaink", és nem csupán Magyarországon, hiszen az antiszemitizmus nem csak magyar jelenség, és közösen kell harcolni ellene Európában – mondta Czukor József.

Fiatalokkal másodszor tartottak pódiumbeszélgetést. Főleg a magyar zsidók helyzetéről volt szó. A beszélgetésen, amelyben négy magyar és három német huszonéves zsidó fiatal vett részt, egyetértés volt abban, hogy az utóbbi időszakban kedvező fejlemények indultak el.

Elhangzott egyebek között, hogy fontos a "pozitív identitás erősítése, hogy ne csak a holokauszt által azonosítsuk a saját zsidóságunkat".

A magyar kormányra vonatkozó bírálatokkal kapcsolatban egy magyar résztvevő kiemelte, hogy a szembenézés a múlttal nagy megpróbáltatással járó "emlékezetmunka", amely "sebek föltépéséről szól", és nem lehet elvégezni külső nyomás alatt, ezért károsak a "helyzetet végletekig hiszterizáló" bírálatok.

A magyar zsidóság a társadalmi és gazdasági helyzetét tekintve "köszöni szépen, jól van (...), ellentétben a cigánysággal” – emelte ki az egyik résztvevő, hozzátéve, hogy a romák helyzetén kell javítani, "az igazi gyűlöletprobléma" pedig a romák és melegek elleni gyűlölet.

Német részről egyebek mellett hangsúlyozták: "ellentmondásos", hogy miközben elindult egy sor pozitív folyamat, "a budapesti belváros közepén Horthy-szobrot emelnek", és a nemzeti tantervben "fasiszta írók műveit ajánlják" a diákoknak. Az egyik német résztvevő kiemelte, hogy "konkrét, határozott és feltétel nélküli elhatárolódás szükséges a fasiszta, antiszemita nézetektől", és Európában, "barátok között" mindenki jogosan teszi szóvá, ha úgy érzi, hogy ez nem történik meg úgy, ahogyan kellene. (MTI)

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008