mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

A magyar holokauszt nem 1944 március 19-én kezdődött

2013-12-21 19:07:47
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Mazsihisz elnöke szerint a felvethető problémák ellenére fontos és támogatandó a Józsefvárosi holokauszt emlékközpont létrehozása. Ennek módja azonban kulcsfontosságú, hisz a kiállításon mindennek óriási súlya lesz.„A Schmidt Mária által rendezett kiállítás a Terror Házában a Mazsihisz történelem szemléletével ellentétes. A Terror Házában egymás mellé helyezik a nyilas és a kommunista diktatúrákat, ami azonnal elvezet a két rendszer összehasonlításához, a kommunista tömeggyilkosságoknak és a holokausztnak a relativizálásához.

Mi, zsidók ezzel nem értünk egyet! Meggyőződésünk, hogy a holokauszt egyedi, unikális történelmi jelenség, semmivel nem összevethető, semmivel nem összehasonlítható. Minden összevetés, minden hasonlítgatás a történelem relativizálása. A Józsefvárosi projektben ezt el kell kerülnünk. „Véleményünket közvetítettük Schmidt Mária főigazgató asszony felé” – magyarázza Heisler András. Hangsúlyozza: Schmidt tud ezekről az aggodalmakról. Szervezetünk, a Mazsihisz e miatt is szeretné, hogy megbízásukból, egy a szervezet számára hiteles emberekből álló csapat dolgozhasson a projekt társadalmi kontrollján.  „Nem szeretnénk, ha a sok látogató, a sok gyerek a kiállításról hamis történelem-tudattal jönne ki: lám’, milyen rossz emberek voltak ezek a csúnya nácik, még szerencse, hogy a derék magyarok megmentették a zsidókat”.

A létesítmény központi üzenete szerint minden korban, még a legnagyobb tragédiák idején is volt, és van lehetőség a jó választására. Ezzel a Mazsihisznek nincs semmi problémája. A Dohány utcai zsinagóga kertjében az embermentőkről külön megemlékezik a zsidó közösség: kegyelettel, hálával.  „Mégis úgy érezzük, a helyes arányok kialakításának döntő jelentősége lesz a kiállításon.  Azért lássuk be: nem az embermentés jellemezte a korabeli magyar társadalmat, s a holokauszt nem 1944 március 19-én kezdődött.” – mondta Heisler András.

A nemzetközi tanácsadó testület munkájáról annyit tudtunk meg a Mazsihisz elnökétől, hogy nagyon nehéz egy ilyen „sokszínű”, tagjait illetően sok országban dolgozó testületet egy irányba mozgatni. A tanácsadó testületet hasznosnak véli, de tudomásul kell venni, természetéből adódóan reakcióideje lassúbb, mint a projekt haladásának mértéke.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008