mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Bemutatják Hitchcock a holokausztról és a háborús bűnösökről készített filmjét

2014-01-08 20:37:05
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Hamarosan bemutatják Alfred Hitchcocknak a holokausztról és a német háborús bűnösökről készített dokumentumfilmjét, amelyet eddig nem láthatott a közönség.


alfredhitchock.jpg

Az anyag feldolgozás alatt áll, a munkát 2014 végére, 2015 elejére fejezhetik be. Ezután vetíthetik le a brit televízióban vagy fesztiválokon – jelentette be a londoni Imperial War Museum szóvivője szerdán.

A rendezőt egy barátja kérte fel 1945-ben, hogy legyen a segítségére egy német háborús bűnösökről készülő dokumentumfilmben. Egyebek mellett a bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításakor felvett képsorokat használták fel – írta szerdai kiadásában a The Independent című brit napilap, amely szerint a felvételek még a horror mesterének tartott Hitchcockot is megrázták: napokig nem ment be a stúdióba, miután először látta őket.

A dokumentumfilmet végül soha nem mutatták be, eltűnt az archívumokban – mondta Toby Haggith, az Imperial War Museum munkatársa. A Szövetségesek taktikát változtattak ugyanis, és arra jutottak, hogy nem segítené Németország újjáépítését, ha az ott élőket kegyetlenül szembesítenék a múlttal.

A filmet az 1980-as években egy amerikai kutató fedezte fel. Az 1984-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinálén be is mutattak részleteket a filmből, de Toby Haggith szerint csak most restaurálták és állították össze úgy, ahogy azt Alfred Hitchcock munkatársaival elképzelte.

A szakember szerint "rendkívül erőteljes és felkavaró" filmről van szó. Az alkotásban nemcsak embertelen képek láthatók, hanem olyan reményteljesebbek is, amelyeken például az egykori foglyok láthatók, amikor először lefürödhettek. Megemlékezik a film a tífusz terjedése elleni küzdelemről is. A történelmi felvételek mellé egy új dokumentumfilmet is készítettek kísérőfilmként. (MTI)


 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008