mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Deutsch László főrabbi: nem volt értéke az emberi életnek a holokauszt idején

2014-01-17 12:22:19
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Nem volt értéke az emberi életnek a holokauszt idején, amikor megkülönböztették, üldözték a zsidóságot és 6 millió európai, ezen belül 600 ezer magyarországi áldozata lett a népirtásnak – mondta Deutsch László főrabbi a budapesti gettó felszabadításának 69. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen pénteken a budapesti Dohány utcai zsinagógában.A Budapesti Zsidó Hitközség rendezvényén a főrabbi úgy fogalmazott: "sebeink, amelyeket a vészkorszakban az emberi gonoszság ejtett rajtunk, soha nem tudnak begyógyulni, mert begyógyíthatatlanok". Nemcsak a német nácik, hanem sok más ember, köztük a magyarországi hatóság képviselői is részt vettek a deportálásban – mondta Deutsch László.

gett__felszabadul__s_69_megeml__kez__s.jpg
Fotó: Bruzák Noémi / MTIA főrabbi hangsúlyozta: az anyagi károkat lehet pótolni, de az emberi veszteségeket soha, ezért "soha nem felejtjük mártírjainkat", a "maradék" – az életben maradtak – pedig Istent dicsőítik megmenekülésükért. Kitért a bibliai Jób sorsára is, ő több gyermekének elvesztése után újra tudta kezdeni az életét, és ismét lehettek gyermekei.

Mint mondta, az évforduló alkalmából örülhetnének, hogy 69 éve felszabadult a budapesti gettó, de a vészkorszak idején a többség odaveszett, "könyörtelenül meggyilkolták" őket. Ezért emlékezni és emlékeztetni kell a mártírokra, "akiket soha nem felejtünk", akiket embertelenül elhurcoltak otthonaikból és "lelketlenül, szívtelenül elpusztítottak". Ugyanígy emlékezni kell a "hős katonákra", akik lerombolták a gettó falait, és az embermentőkre is, akik életüket kockáztatták - állapította meg.

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete elmondta: a fővárosi gettóban életben maradt 70 ezer zsidó ember, akiket a Vörös Hadsereg mentett meg, így a szovjet katonák jelentették a zsidóságnak a megmenekülést a náci pokoltól, s ezt a történelmi tényt nem lehet elvitatni. A magyar társadalomnak tudomásul kell vennie mindenkinek a fájdalmát, ezek közül egyet sem lehet kicsinyíteni – hívta fel a figyelmet.

A nagykövet rámutatott: a holokauszt 70. évfordulója alkalmas arra, hogy megbocsásson egyik fél a másiknak, a polgárok egymásra találjanak, "a társadalom kibéküljön önmagával", és felvegyék a küzdelmet az antiszemitizmussal. A nemzeti megbocsátást hátráltatja, ha valaki ideológiai okokból át szeretné íratni a történelmet, minden ilyen próbálkozás akadályozza a gyógyulást – jegyezte meg.

Vámos Tibor akadémikus arról beszélt, hogy az emlékezés "az élőknek szól és a jövőt alakítja". A történelemben visszatérő ciklussággal megjelennek a gyilkos indulatok, "a gonoszság ezer arca", ami a tudatlanságból és az irigységből fakad. A holokauszt idején "a bűnbakok ideológiája" állampolitikai szintre emelkedett, antiszemitizmusba és a háború elvesztésébe kergette az országot, s a deportálások 51 napja 20 ezer csendőr kíséretében ennek volt a végjátéka – emlékeztetett.

A megemlékezésen részt vettek politikusok, közéleti személyiségek, a magyar zsidóság vezetői, a művészvilág számos tagja valamint a diplomáciai testület tagjai és több egyház képviselője is. (MTI) 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008