mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Szavazó

Jerusalem Post: A magyar ENSZ nagykövet nyilatkozata békülési kísérlet lehet

2014-01-26 14:12:27
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Magyarország az ENSZ-ben bocsánatot kért a holokausztban játszott szerepéért – közölte az izraeli angol nyelvű lap, a The Jerusalem Post honlapja.„Az akkori magyar állam intézményei felelősek voltak a holokausztért” – idézte a lap Kőrösi Csaba magyar ENSZ-nagykövet New York-i közlését. A The Jerusalem Post szerint mindez néhány nappal azután történt, hogy az ország zsidó közössége „holokauszt-revizionizmussal” vádolta meg a kormányt.

A nagykövet a magyar zsidók deportálásának hetvenedik évfordulójára rendezett megemlékezésen diplomatától szokatlan, érzelmes szavakkal a magyar állam őszinte bocsánatkérését közvetítette az elkövetett bűnökért, és elismerte az állam vétkességét mind bűnrészességben, mind a bűnözők segítésében – írja a The Jerusalem Post.

Az újság honlapja ezt követően hosszan ismerteti a kormány és a Mazsihisz vitáját olyan események kapcsán, amelyek a magyar zsidó szervezet szerint csökkenteni próbálják a magyar honfitársak zsidók elleni népirtásban játszott szerepét.

A The Jerusalem Post szerint a zsidó közösséget felháborította Magyarország német megszállásának tervbe vett emlékműve is, amelynek „az áldozatok emlékére” szóló felirata nem tesz egyértelmű utalást a zsidó közösségre és a nácik egykori szövetségesét mentesíti a felelősség alól.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke Orbán Viktor miniszterelnök a szobrot megvédő levelének kézhez vétele után elmondta a lapnak, hogy a levélből nyilvánvaló, hogy a miniszterelnök a Mazsihisz kérését elutasította.

A The Jerusalem Post úgy véli, hogy Kőrösi nyilatkozata Budapest békülési kísérlete lehet, de a Mazsihisz még nem felelt a bocsánatkérésre. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008