mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Közös koncertet adnak a budapesti és a jeruzsálemi zeneakadémia diákjai

2014-02-12 16:17:53
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia növendékeinek közös budapesti hangversenyével zárul szerda este a két intézmény egyéves közös művészeti-oktatási programja. A jövőben folytatódó együttműködés értékelése kapcsán Ilan Mor izraeli nagykövet az MTI kérdésére kitért a két ország közötti kulturális kapcsolatok egyéb területeire is.A két zeneakadémia közös műhelymunkája Kamarazenei Projekt néven indult útjára Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete kezdeményezésére. A 2013 februárjában Jeruzsálemben megrendezett első workshopot az elmúlt napokban hasonlóan intenzív közös munka követte Budapesten. A két akadémia legkiválóbb tanárai foglalkoztak a tehetséges és ígéretes hallgatókkal, a két ország fiatal muzsikusai pedig együtt zenéltek, tanultak, próbáltak, végül együtt adták elő a régi mesterműveket és a kortárs szerzeményeket.

A Zeneakadémia Solti György Kamaratermében tartandó szerda esti koncert ennek a közös munkának a záróakkordja. A hangversenyen a Magyarország és Izrael Állam közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 25. évfordulóját is megünneplik, az esemény fővédnöke Martonyi János külügyminiszter.

A két zeneakadémia együttműködését kezdeményező Ilan Mor az MTI-nek nyilatkozva szerdán elmondta: a program sikertörténet, "már önmagában azért, mert történik".

"Elvetjük a magokat, locsoljuk őket, és imádkozunk, hogy gyümölcsöt hozzanak – erről szól egy ilyen program. Az együttműködésnek hosszú távú célja van: összehozni a fiatal generációkat, hogy ezáltal mélyebb megértés, együttműködés és barátság alakulhasson ki a két ország között. Nagyon boldog vagyok, hogy olyan partnereket találtam, mint a két zeneakadémia, akik megértik a víziómat, és készségesen együttműködnek. Mindent megteszek azért, hogy jövőre a budapesti zeneakadémia delegációja újra Izraelbe utazhasson. Amíg én vagyok a nagykövet, a csereprogram folytatódni fog" – fogalmazott Ilan Mor.

Az együttműködésben részt vevő Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia (Jerusalem Academy of Music and Dance, JAMD) Izrael első számú zenei, tánc- és előadóművészeti oktatást nyújtó intézménye, melynek égisze alatt egyetem, konzervatórium és előadóművészeti középiskola is működik. A négyévestől a doktoranduszig naponta mintegy 1800 ifjú művész látogatja az intézményhez tartozó iskolákat.

A szerda esti budapesti hangversenyen a két zeneakadémia hallgatóiból álló együttesek Keller András vezénylete alatt Brahms, Weiner, Dohnányi, Mozart és Bartók művei mellett a Jeruzsálemi Zeneakadémia egykori rektorának, Mark Kopytmannak (1929–2011) egy kompozícióját is eljátsszák majd.

Kedd este a pécsi Kodály Központban is felléptek a programban részt vevő fiatal izraeli és magyar muzsikusok. "Sok koncerten voltam már életemben Budapesttől Berlinen át Izraelig, de ez volt az egyik legjobb, amin valaha részt vehettem. A Kodály Központ csodálatos szépségű és akusztikájú előadóhely. A zeneakadémisták nagyszerű játéka mellett az is különlegessé tette az estet, hogy sok roma diák érkezett a pécsi Gandhi Gimnáziumból és a városhoz közeli falvakból" – méltatta a hangversenyt Ilan Mor.

Az izraeli nagykövet a két ország közötti kulturális együttműködés egyéb területeiről is beszélt az MTI-nek. Mint mondta, nagy álma, hogy egy csereprogram keretében összejöhessenek fiatal magyar és izraeli sakkozók, hiszen a szellemi sportnak mindkét országban nagy hagyományai vannak.

Utalt az Izrael és Magyarország között tavaly megkötött diákcsere-egyezményre, melyben a két ország középiskolásai és más fiataljai vehetnek részt. A nagykövet különös figyelmet szentel az irodalomnak: mint mondta, azonnal nekilátott a fordítások ösztönzésének, amint elfoglalta posztját. "A nagykövetség bábáskodásával már eddig legalább öt könyvet fordíttattak le héberről magyarra, és folytatjuk a programot. Ilan Mor arról is beszélt, hogy a magyar nyelvű irodalomra is egyre növekvő érdeklődés mutatkozik Izraelben, ezért a héberre már lefordított és kiadott magyar könyvek - többek között Szabó Magda és Márai Sándor művei - mellett továbbiak megjelenése várható.

Az izraeli nagykövetség idén – immár másodszor – saját standdal vesz részt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, ahol ebben az évben elsősorban a holokauszt-emlékév tematikájához kötődnek majd a programok és könyvbemutatók.

A nagykövet utalt a Limor Livnat izraeli kulturális miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által januárban rögzített kulturális munkaprogramra, amely a következő három évre meghatározza az együttműködés kereteit. Mint mondta, örömmel néz elébe a megfogalmazott cikkelyek megvalósításának. A megállapodás részeként számos csereprogramot terveznek, többek között a zsidó államban lép majd fel a Magyar Állami Népi Együttes, az Izraeli Filharmonikusok Magyarországra látogatnak, valamint Izraelben is bemutatják a Robert Capa-kiállítást. (MTI)


 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008