mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Heisler: a Mazsihisz távol tartja magát a Holokauszt 2014 megemlékezés-sorozattól

2014-02-20 21:03:25
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: InfoRádió


Megkapta a Mazsihisz Orbán Viktor válaszlevelét, amelyben a kormányfő azt javasolja, hogy húsvét után folytassák a párbeszédet – mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke. Heisler András közölte: egyelőre fenntartják a korábbi döntésüket és nem vesznek részt a kormány által szervezett holokauszt-megemlékezéseken.A Mazsihisz két héttel ezelőtt jelezte, hogy egyeztetne a kormánnyal. A szervezet közgyűlése február 9-én döntött úgy, hogy nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain. Arra kérték a miniszterelnököt, hogy állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását, továbbá a józsefvárosi Sorsok Háza-projektet.

Heisler András az InfoRádiónak elmondta: örülnek, hogy megkapták a levelet, mert így tisztán látják a helyzetet. Jelezte, hogy a levél rendkívül udvarias, és felvillantja a párbeszéd lehetőségét április második felében.

“Addig viszont látható módon a kérdéseink nem találtak meghallgatásra, ami azt jelenti, hogy a Mazsihizs közgyűlése által hozott korábbi döntés érvényben marad. Ennek következtében a Mazsihisz pillanatnyilag távol tartja magát a kormány által kezdeményezett Holokauszt 2014 megemlékezés-sorozattól, és nem veszi igénybe a civil pályázati alap pénzeit” – tudatta a szervezet elnöke.

Hesiler András hangsúlyozta, hogy nagyon szerették volna a vitás kérdéseket mielőbb lerendezni, de tudomásul veszik a miniszterelnök döntését.

“Csináljuk a magunk megemlékezéseit. Párhuzamosan fognak zajlani a programok, és bízunk benne, hogy egyszer majd a párhuzamosok találkoznak, és nem a végtelenben” – fogalmazott.

A Mazsihisz elnöke hangsúlyozta, hogy a fő problémájuk a kormány emlékezetpolitikai gyakorlata. Azt kérték, hogy ebben történjen változás.

“Szeretnénk, ha tisztességes megemlékezés lenne és a valóságos, történelem-hű képnek megfelelően emlékeznénk a holokausztra” – fűzte hozzá Heisler András.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008