mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Vegyetek a magatok köréből ajándékot az Örökkévalónak

2014-02-21 10:33:45
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Jó szombatot, Shabat Shalom!


A Mazsihisz honlapjának hír és információszolgáltatása most megszakad a szombat ünnepének tiszteletére! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:57 óra, az ünnep kimenetele: 18:03 óra.Szombat ünnepén a zsidó népnek vallási törvényei értelmében nem szabad munkát végeznie, beleértve ennek a honlapnak a frissítését is. A frissítések szombat estétől folytatódnak, pár órával az ünnep kimenetele, 18:33 óra után.

A Tórából ezen a héten a „VÁJÁKHÉL” hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

Egy gondolat az Heti szakaszból:
„Hat napon át végeztessék munka, de a hetedik napon legyen nálatok szentség, szombati nyugalom az Örökkévalónak…" (Mózes 2. 35:2.,  Dr. Bernstein Béla fordítása)


VÁJÁKHÉL
(Mózes 2. 35:1–38:20.)


Szakaszunk, miután megismétli a szombat szentségének megőrzésére szóló utasítást, leírja, hogyan készült a Hajlék. A kapcsolat a Hajlék építése és a szombat megőrzése között nyilvánvaló: az, hogy megparancsoltam nektek a Hajlék felállítását, és az ezzel kapcsolatos munkálatokat, nem jelenti azt, hogy a munkálatok hatályon kívül helyezik a szombatot.

További halachikus kapcsolat a szombat és a Hajlékkal kapcsolatos munkálatok között, hogy mindazt a 39 féle munkát, ami a Hajlék felépítéséhez és alkatrészeinek elkészítéséhez kellett, – tilos szombaton végezni. Itt fordul elő a szombati tűzgyújtás tilalma is.

Idézet a kommentárból
:
„Hat napon át a sátor felépítése előtt figyelmeztette őket a Szombatra, ezzel jelezve, hogy a sátor építése nem tolja el a Szombatot, vagyis nem lehet miatta megszegni a Szombatot.”

Itt következik a harminckilenc főmunka: vetni, szántani, kaszálni, termést összehordani, csépelni, rostálni, válogatni salakot az ehetőtől, őrölni, szitálni, dagasztani, sütni-főzni, nyírni, mosni, fésülni gyapjat vagy kendert, festeni, fonni-sodorni, fűzni, szőni, szálakat húzni, összekötni, kikötni, varrni, szakítani, vadászni, sakterolás, bőrt lehúzni állatról, bőrt besózni, bőrt kidolgozni, vonalazni, kenni (ételt lehet), vágni (ételt lehet), írni, radírozni, építeni, építményt lebontani, tüzet gyújtani, tüzet eloltani (ha emberéletet veszélyeztet, akkor lehet), hordani közterületen, befejezni valamely munkát.

Deutsch Gábor
(Forrás: OR-ZSE)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008