mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Mosonmagyaróvár: 730 név az emlékművön

2014-03-24 12:23:37
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: kisalfold.hu


A tervek már elkészültek, a művész pedig napokon belül nekilát az alkotás elkészítésének

„Az emlékhely az egész városnak szól majd, éppen ezért héberül és magyarul is hirdeti a megbékélés fontosságát. A holokauszt ugyanis nem zsidó belügy. Ötszázezer magyar elpusztítása nemzeti ügy. Szomszédaink meggyilkolása a mi közös veszteségünk, a mi közös ügyünk" – hangsúlyozta Ligeti László, a Mosoni Zsidó Hitközség elnöke.Az emlékpark megvalósításához szükséges pénzt közadakozásból kívánják előteremteni. Elmondta: a hitközség kezdeményezte, hogy egy méltó emlékművet, egy megbékélést szimbolizáló Shalom parkot hozzanak létre a holokauszt hetvenedik évfordulójára. Elképzelték és megtervezték a kultúránk közös gyökereit ábrázoló emlékművet, és ahogy fogalmazott: azért mentek vissza a tízparancsolatig, mert abban még nem volt vita, hogy ez a színes, szerteágazó európai kultúra közös gyökere.

mosonieml__kpark.jpg
Egyelőre még csak tábla hirdeti a leendő holokauszt-emlékművet az izraelita temető előtt


Az emlékpark központi eleme egy három méter átmérőjű, Dávid-csillag alakú emlékmű lesz, közepén a mózesi kőtáblákkal. A kőtáblák jelképezik az isteni szintet, rajta a halotti ima gondolatával, ami a megbékélés fontosságát jelképezi, másik felén pedig a tízparancsolattal.

Ez alatt helyezkedik el az emberi szint, a csillag tizenegy oldalára az áldozatok neveit vésik fel. Mintegy hétszázharminc áldozat szerepel majd az emlékművön, a helyiek mellett a környező települések – Halászi, Kimle, Lébény, Mosonszentmiklós, Mecsér, Jánossomorja, Rajka, Dunakiliti, Hegyeshalom, Oroszvár – ismert veszteségei is.

Az emlékpark megvalósításához szükséges pénzt közadakozásból kívánják előteremteni. Ehhez adományszámlát nyitottak. Eddig mintegy 3 millió forint gyűlt össze, többségében húsz-, ötven- és százezer forintos felajánlásokból. Az elnök hozzátette: a költségek előteremtéséhez tovább folytatják az adománygyűjtést, kisebb – akár száz forint – összegű felajánlásokat is szívesen fogadnak.

Az emlékmű alapozása már megtörtént, a szobrász napokon belül elkezdi a munkát, április közepén pedig már a helyszíni munka kezdődik. Az emlékparkot május 25-én adják majd át.

A holokauszt-emlékmű megvalósításához létrehozott adományszámla száma: 11737076-20061746. Erre várják mindazok felajánlásait, akik hozzá szeretnének járulni az emlékmű létrehozásához.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008