mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

A Zsidó Világkongresszus támogatja a MAZSIHISZ törekvéseit

2014-04-02 11:49:00
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


Párizsban tartotta két napos ülését a Zsidó Világkongresszus (ZSVK) Végrehajtó Bizottsága hétfőn és kedden. Hazánk zsidó közösségét Heisler András, a Mazsihisz elnöke és a ZSVK alelnöke, dr. Feldmajer Péter, a Mazsihisz alelnöke és Gergely Andrea, a ZSVK vezetőségének tagja képviselte.A francia főváros adott otthont a Zsidó Világkongresszus Végrehajtó Bizottsága aktuális ülésének. A megbeszéléseken megvitatták az ukrajnai zsidó közösség helyzetét, az erősödő európai antiszemitizmust, az európai szélsőjobboldali pártok szereplését, valamint a magyarországi Holokauszt Emlékévvel kapcsolatos MAZSIHISZ állásfoglalást.

zsvk_p__rizs_04_02.jpg

A megbeszélést Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus (ZSVK) elnöke nyitotta meg majd Robert Singer, a nemzetközi szervezet New-York-i központjának igazgatója tájékoztatta a Végrehajtó Bizottság tagjait a ZSVK egyre növekvő aktivitásairól;  beszédében hangsúlyozta, hogy a Világkongresszus, jelenleg is számos országban folytat tárgyalásokat az adott kormányokkal és a helyi zsidó közösségek képviselőivel.

Arie Zuckerman, a francia zsidó közösség tapasztalatairól adott tájékoztatást. Mint köztudott, Franciaországban súlyos antiszemita jelenségek tapasztalhatók, amelyek ellen a zsidó közösség tagjai és a civil társadalom is felveszi a küzdelmet, ehhez kormányzati segítséget is kapnak.

A jelenlévők részletesen megvitatták az Ukrajnában kialakult helyzettel kapcsolatos közösségi feladatokat. A ZSVK véleménye szerint a legfontosabb cél, hogy a zsidó közösségek képesek legyenek az együttműködésre és a közös fellépésre, mert csak ez segíthet a nehéz helyzetbe került ukrajnai zsidó közösségen.

A megbeszélésen a résztvevők kiemelt hangsúllyal foglalkoztak az Izrael-ellenes bojkottal szembeni hatékony fellépés lehetőségeiről. A bojkottal Izrael Államot igyekeznek delegitimálni – állapították meg a kongresszus résztvevői – ami ellen a zsidó közösségek segítségével együttesen kell fellépni.

A Végrehajtó Bizottság ülésének második napján Ira Forman, az Egyesült Államok által kinevezett antiszemitizmus elleni küzdelem különmegbízottja arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa különös hangsúllyal kezeli a holokauszt szenvedései által meggyengített zsidó közösségeket, függetlenül azok méretétől. Mint azt előadásában megerősítette, a zsidó közösségek szerte a világban számíthatnak az Egyesült Államokra, elsősorban az antiszemitizmus, a kirekesztés elleni küzdelmükben, a demokrácia, az emberi jogok érdekében.

A Zsidó Világkongresszus Végrehajtó Bizottságának tagjai meghallgattak egy elemzést az európai neonáci szervezetekről. Ebben külön kiemelték a Jobbikot, felhívva a figyelmet a szélsőséges párt megnyilvánulásaira, valamint várható pozíciójára az országgyűlési választások után. A görög zsidóság vezetője külön számolt be az Arany Hajnal pártról.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke – a Zsidó Világkongresszus alelnöke – részletes előadást tartott a Magyar Holokauszt Emlékév kapcsán kialakult helyzetről, s arról, hogy miként tartják majd saját megemlékezéseiket a magyar zsidó közösségek, valamint beszámolt, a több civil szervezet által elindított forrásteremtési kampányról.

A ZSVK támogatásáról biztosította a magyarországi zsidóságot képviselő Mazsihiszt. A korábban Bécsben lezajlott egyeztetések után most már Párizsban is támogatják azokat az elképzeléseket, melyeket a legjelentősebb hazai zsidó szervezet képvisel. A megbeszélések végén határozatokat fogadott el a Zsidó Világkongresszus Végrehajtó Bizottsága.

Hazánk zsidó közösségét a Zsidó Világkongresszus ülésén Heisler András, a Mazsihisz elnöke és a ZSVK alelnöke, dr. Feldmajer Péter, a Mazsihisz alelnöke és Gergely Andrea, a ZSVK vezetőségének tagja képviselte.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008